Gabriela Zoană, în Parlamentul European

Category: Stiri

După ce preşedintele Klaus Iohannis a desemnat-o pe Vasilica Viorica Dăncilă pentru funcţia de prim-ministru, locul acesteia în Parlamentul European a rămas vacant. Prin urmare, potrivit listei cu care PSD a candidat la alegerile pentru forul european, următorul candidat pentru postul de europarlamentar este piteşteanca Maria Gabriela Zoană.

În vârstă de 38 de ani, Gabriela Zoană, de profesie avocat, o va înlocui pe Viorica Dăncilă, prima femeie premier din istoria României, în Parlamentul European,

În 2014, Gabriela Zoană a fost pe poziţia 20 pe lista PSD la alegerile europarlamentare. Actualmente, ea este director general adjunct la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, funcţie pe care o deţine din aprilie 2013. Gabriela Zoană o va înlocui pe Viorica Dăncilă în aproximativ o lună, după ce aceasta va fi învestită ca premier şi îşi va da demisia din Parlamentul European. Gabriela Zoană a profesat ca avocat între 2003 şi 2013, iar între 2012 şi 2014 a fost consilier local la Piteşti. Licenţiată în Drept şi în Ştiinţe Economice, avocata Zoană este doctor în Drept din 2010, titlu obţinut la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti. Conform datelor din CV-ul său, viitorul europarlamentar vorbeşte fluent franceza şi engleza şi este fiica unui cunoscut medic chirurg de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. Salariul brut al unui europarlamentar este de aproximativ 7.900 euro, achitat din bugetul Parlamentului European, iar după reţinerea impozitului comunicat şi a contribuţiei pentru asigurarea de accident, salariul net ajunge la aproximativ 6.200 euro. Pe lângă salariu, un europarlamentar primeşte mai multe indemnizaţii (pentru cheltuieli generale, indemnizaţii de şedere, indemnizaţii anuale de călătorie). În plus, europarlamentarii mai beneficiază şi de rambursarea cheltuielilor de deplasare, precum şi de circa 20.000 euro lunar pentru angajarea asistenţilor.

Sursa: ziarulargesul.ro