România are toate calitățile pentru a fi lider în domeniul agricol

Category: Stiri

Europarlamentarul Maria Gabriela Zoană ( PSD, S&D) și vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European a anunțat în cadrul unui mesaj video postat pe pagina sa de Facebook că va demara un proces de consultare cu factorii implicați în sectorul agricol pentru relansarea agriculturii românești.

”Vreau însă să îmi concentrez atenția asupra României. Țara noastră are toate calitățile pentru a se constitui lider în sectorul agricol. România este una dintre cele mai mari suprafețe agricole utilizate la nivelul UE, dar are o producție scăzută pentru că sunt tot mai puțini cei care aleg să fie fermieri”, a precizat aceasta, adăgând că va face din ”susținerea finanțării fermierilor și dezvoltarea instrumentelor atât de necesare lor pentru a fi competitivi pe piața europeană” prioritățile sale.

”În România, agricultura se confruntă cu probleme legate de colaborarea cu marii retaileri de pe piață, care adesea comercializează un număr redus de produse românești din cauza unei profitabilități scăzute”, a completat eurodeputatul român.

Învocând problemele cu care se confruntă sectorul agricol la nivel european, și anume factorii macroeconomici și tensiunile geopolitice, care duc la creșterea gradului de incertitudine a pieței și la eliminarea predictibilității din acest domeniu, Maria Gabriela Zoană a stipulat că sunt necesare ”dezvoltarea unor instrumente a producătorilor mici și mijlocii și menținerea competitivității la nivelul UE printr-un sector agricol performat”.

Zoană, candidat din partea grupului politic S&D și reprezentant al Partidului Social Democrat, a fost aleasă vicepreședinte a Comisiei de agricultură pentru dezvoltare rurală din Parlamentul European cu 23 de voturi pentru și 10 împotrivă, în fața contracandidatului său, eurodeputatul Marco Zullo, candidat din partea grupului EFDD și reprezentant al Partidului 5 Stele din Italia.

Eurodeputatul român, cea care a înlocuit-o în Parlamentul European pe premierul Viorica Dăncilă, va prelua această funcție în Comisia menționată în condițiile în care poziția a fost deținută până luna trecută de actualul premier al României.

Sursa: caleaeuropeana.ro