Rezultatele Consultării Naționale privind Politica Agricolă Comună după 2020

Category: Stiri

Europarlamentarul Gabriela Zoană a participat joi, 29 martie 2018, orele 10:00, alături de domnul Ministru al Agriculturii Petre Daea, domnul secretar de stat Alexandru Potor, secretarul de stat Daniel Botanoiu și alte oficialități cu responsabilități în acest domeniu, la întâlnirea organizată la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale având drept subiect “Rezultatele Consultării Naționale privind PAC după 2020“. La reuniune au luat parte si reprezentanții asociațiilor și federațiilor agricole.

În cadrul întâlnirii de astăzi, europarlamentarul Gabriela Zoană a subliniat importanța continuării sprijinului acordat tinerilor fermieri: “Sprijinul pentru fermieri va continua să fie acordat printr-un sistem de plăți directe, dar trebuie să avem în vedere ce posibilități există pentru a asigura un sprijin echitabil și mai bine orientat pentru venitul fermierilor. Țara noastră are toate calitățile pentru a se constitui lider în sectorul agricol, având în vedere că avem una dintre cele mai mari suprafețe agricole utilizate din țările Uniunii Europene, însă avem o producție scăzută față de potențialul real”.

Evenimentul a reprezentat un prilej de dialog constructiv cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor agricole. Concluzia reuniunii a fost acea că România spune NU plafonării, susține menținerea bugetului PAC cu cei doi piloni și susține plățile directe fără cofinanțare națională.

În cadrul eforturilor pe care România le depune la nivel european în vederea promovării intereselor agriculturii românești și în contextul în care unul dintre cele 3 scenarii prezentate de Comisia Europeană este reducerea cu 30% a bugetului PAC (o reducere în cuantum de 120 miliarde Euro), europarlamentarul Gabriela Zoană, în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, a discutat zilele trecute despre problema fondurilor destinate agriculturii în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune inclusiv cu Președintele Parlamentului European – Antonio Tajani.

În cadrul discutiei cu Antonio Tajani, Gabriela Zoană a punctat necesitatea menținerii bugetului PAC: După cum știți, domnule președinte, România deține una dintre cele mai mari suprafețe agricole din Uniunea Europeană. Menținerea PAC este extrem de importantă pentru a susține producția la nivelul Europei, pentru a o valorifica și pentru a limita, pe cât posibil, importurile din afara Uniunii Europene. Vă solicit, pe această cale, sprijinul pentru menținerea bugetului PAC și al celor 2 piloni, pentru menținerea plăților directe fără cofinanțare națională și pentru continuarea plăților SAPS. Pentru România este importantă reducerea decalajelor între fermierii din diferitele state membre, a subliniat Gabriela Zoană.

Președintele Parlamentului European și-a exprimat susținerea pentru menținerea la același nivel a bugetului PAC și a subliniat importanța existenței unui acord privind Politica Agricolă Comună în Comisia AGRI și ulterior în plenul Parlamentului European. În data de 2 mai 2018 Comisia va prezenta pachetul legislativ privind PAC și viitorul buget al Uniunii Europene.