Ce-aș fi dorit sa-l întreb astăzi pe Emanuel Macron în Parlamentul European

Category: Stiri

Președintele Franței Emanuel Macron este prezent acum în Plenul Parlamentului European, sediul legitimității europene, pentru o dezbatere privind viitorul Europei.

Din discursul președintelui Macron se pot creiona câteva direcții clare: ne dorim cu toții sa reducem distanța dintre instituțiile europene și cetățeni iar scopul nostru comun este să permitem Europei sa avanseze.

Președintele Macron a vorbit despre îndoiala care marchează mai multe state membre și care pune în pericol bazele Europei:

“În fața totalitarismului răspunsul nostru nu ar trebui să fie democrația autoritară, ci autoritatea democratică!”

Particip la această dezbatere politică în calitate de membru al Parlamentului European și de aceea declarația mea politică pe care aș fi dorit să o adresez președintelui francez Emanuel Macron, privea aspecte legate de importanța suveranității politice a fiecărui stat și modul în care politica accelerată a UE va influența politicile naționale ale fiecarui stat. Din păcate, din cauza algoritmului înscrierilor la cuvânt, nu am luat astăzi cuvântul în plen.

Redau mai jos integral întrebarea pe care o pregătisem:

Domnule Președinte eu sunt profesor de Drept și avocat. Lucrul acesta mă face să privesc lucrurile din perspectiva respectării literei legii și a acordurilor de parteneriat între statele membre. Ne aflăm în punctul în care Uniunea Europeana este profund afectată de dinamica schimbărilor economice, sociale și politice globale. Este un punct în care, așa cum și dvs. ați subliniat, trebuie să ne înarmăm cu forță și să mergem înainte putemici și uniți.
Esența Uniunii Europene este unitatea și acceptarea diversității valorilor așa cum și statul pe care cu succes îl reprezentati o face. Într-un astfel de context, domnule președinte Macron, vorbim despre capacitatea noastră, a tuturor, de a accepta politicile naționale ale fiecarui stat și de a fi de acord ca orice formă de intruziune în politica intenă nu este oportună.
Suntem parteneri. De aceea vă întreb: credeți că viitoarea evoluție a Uniunii Europene în ritmul accelerat despre care vorbiți va crea o segregare pe baza politicilor și valorilor democratice ale fiecărui stat?“.

 

Președintele francez Emanuel Macron a răspuns parțial, indirect, și la întrebarea mea, precizând că suveranitatea europeană este deosebit de importantă tocmai pentru a ne proteja cetățenii:

Suveranitatea Europei este superioară însă complementară, aceasta nu trebuie să înlocuiască sub nici o formă suveranitatea națională, în schimb trebuie să facă față schimbărilor migrației, schimbărilor climatice și celorlalte provocări europene“. Acesta a mai preciat că în Franța va fi lansată o consultare a cetățenilor tocmai pentru a înțelege mai bine ce unește și ce dezbină și a lansat și o invitatie: “Invit toate statele membre să adopte acest model de dezbatere ca o expresie a democrației“. “NU voi ceda fascinației pentru suveranitățile autoritare, așa cum este tendința astăzi, ci vreau să fac parte dintr-o generație care s-a decis să-și apere propria sa democrație. (…) Cei care vor alege izolare la nivel național se vor confrunta cu cei care își doresc o Europă vie“, a mai precizat președintele francez.

Aș fi fost curioasă totuși cum ar fi etichetat președintele Macron o întâlnire neoficială a ministrului de externe al unui stat membru cu procurorul șef al Parchetului Național Financiar Francez fix înainte de întâlnirile oficiale. Probabil că ar fi pus-o pe seama apărării democrației sau cumva…

Sesiunea Parlamentului European continuă, pe ordinea de zi existând numeroase subiecte de maxim interes pentru România. Voi continua la rândul meu să vă țin la curent cu tot ceea ce se întâmplă și cu tot ceea ce ar putea interesa societatea românească.