Am vorbit în Parlamentul European despre managementul și reciclarea deșeurilor

Category: Declaratii politice

discurs managementul si reciclares deseurilor

Zilele trecute a avut loc în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, dezbateri pe tema managementului și reciclării deșeurilor în statele membre. Prin intervenția mea, am arătat că pentru Europa economia circulară și transformarea deșeurilor în resurse trebuie să reprezinte un deziderat. Cu atât mai mult cu cât cifrele nu sunt deloc prietenoase. Într-un an volumul total de deşeuri generate de Uniunea Europeana reprezintă 2.5 miliarde tone, din care 1.6 miliarde nu au fost reciclate sau reutilizate, ceea ce reprezintă o pierdere uriaşă pentru economia europeană.
În mediul urban, doar 43 % din deşeuri sunt reciclate, restul fiind stocate în depozite de deşeuri (31%) sau incinerate (26 %). Toate aceste deşeuri reprezintă o sursă importantă de materii prime pentru economie, mai ales dacă ţinem cont că rezervele naturale de materii prime sunt limitate în timp şi unele dintre acestea risca să nu mai poată fi accesibile la preţuri convenabile în următorii ani.  Utilizarea de ambalaje din materiale biologice va genera reduceri de preţuri şi un impact mai mic asupra mediului.
O atenție sporită Europa trebuie să o acorde deșeurilor periculoase, care afectează grav sănătatea și siguranța populației, calitatea apei și a mediului. 

Vedeți întregul meu discurs din Parlamentul European de la Strasbourg pe tema “Managementul și reciclarea deșeurilor în statele membre UE” în video de mai jos:

 

Declarație politică apărută și pe sursata.ro