Vizita de lucru în Qatar – Grupul  Parlamentar de Prietenie UE-Qatar

Category: Stiri

Am participat în perioada 21-24 aprilie la o vizită în Qatar, împreună cu mai mulți colegi din Parlamentul European din Grupul  Parlamentar de Prietenie UE-Qatar.

Vizita are loc în contextul unor tensiuni în regiune generate de blocajul contra Qatarului impus de mai multe state arabe. Acestea au decis anul trecut să rupă legăturile diplomatice cu Qatarul, impunând acestei țări interdicții comerciale și de călătorie.

Între temele discutate pe parcusul acestei vizite se numară combaterea terorismului și a radicalizării, situația economică din Qatar urmare a blocajului vecinilor din Golf, organizarea Cupei Mondiale de Fotbal în 2022, situația lucrătorilor imigranți dar și promovarea femeilor în societatea qatareză.

O primă întâlnire foarte interesantă a fost cu viceprim-ministrul și ministru de Externe al Qatarului, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, discuțiile cu oficialul qatarez axându-se pe îmbunătățirea cooperării dintre Uniunea Europeana și Qatar, coordonarea pozițiilor în privința diferitelor subiecte de politică internațională, lupta impotriva terorismului și radicalizării, situația economică și găsirea de soluții la embargoul impus de vecinii din golf, dar și promovarea femeilor  în condițiile în care jumatate din studenții din Univesitatea din Qatar sunt femei iar 51% dintre femei sunt active profesional.

Vizita in QATAR

 

Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani ne-a prezentat de asemenea măsurile pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru a lucrătorilor străini în Qatar, domeniu în care s-au înregistrat progrese importante în ultimii doi ani reflectate în mai multe propuneri de modificări legislative, dar și evoluția crizei din Golf.

Impreună cu colegii mei din Parlamentul European am subliniat necesitatea unei informări constante a Parlamentului European despre situația crizei din Golf și a măsurilor intreprinse de autoritățile qatareze și întărirea cooperarii cu Parlamentul European, principalul for legislativ european.

Au urmat intâlnirile cu reprezentanții Consiliului Consultativ, în care sunt reprezentate și femeile în proportie destul de semnificativă, cu reprezentanții  Comitetului Național pentru Drepturile Omului, o vizită la Qatar Fundation, principalul promotor și susținător al proiectelor destinate tinerilor și cercetătorilor.

Ceea ce mi-a atras atenția în mod special este faptul că orice femeie poate accede la un job sau la o funcție dacă dorește și dacă are pregatirea necesară să activeze într-un anumit domeniu.

M-am bucurat ca și autoritățile qatareze sunt preocupate de domeniul educației și pregătirea viitoarelor generații, dar și îmbinarea vieții de familie și activitatea profesională.

La întâlnirea cu reprezentanții Comitetului pentru organizarea Cupei Mondiale de Fotbal, pe care o va găzdui Qatar în 2022, am întrebat ce intentionează să facă autoritățile qatareze pentru asigurarea securității pe perioada evenimentului și cum intenționează să coopereze cu poliția din statele care vor participa la competiție, având în vedere că vor exista și suporteri ‚gălăgiosi’, care vor încerca să producă agitație și vor consuma băuturi alcoolice, care sunt interzise în Qatar. Răspunsul a fost că există o cooperare importantă cu autoritățile țărilor care au găzduit evenimente sportive de anvergură pentru a beneficia de experienta lor, dar și cu Europol și polițiile statelor participante la competiție.

O decizie interesantă a autorităților din Qatar este folosirea infrastructurii de la trei din cele opt stadioane pe care se vor juca meciurile si care vor fi construite pentru acestă ocazie, pentru alte destinatii – spitale, locuinte.

Ne-am întalnit totodată cu Ambasadorii țărilor din care proveneau membrii delegatiei parlamentare, inclusiv Ambasadorul României, excelența sa Cristian Tudor, sub coordonarea Ambasadorului Bulgariei, în calitatea sa de reprezentant al președenției rotative a Uniunii Europene.

Vizita in Qatar

Alte puncte din agenda vizitei noastre au fost întâlnirea cu ministrul energiei, reprezentantii companiilor Qatar Airways și jurnaliștii de la Aljazeera.

La întâlnirea cu ministrul energiei și industriei, Mohammed Bin Saleh Al-Sada, s-a pus din nou accentul pe relația bună de cooperare în domeniul energiei dintre Uniunea Europeană și Qatar, pe de o parte, și Qatar și o mare parte din statele membre ale UE, pe de altă parte, cooperare care este importantă pentru ambele părți, asa cum sublinieză oficialul qatarez. Având în vedere blocada statelor vecine, Qatar a trebuit să se mobilizeze și să ia măsuri să nu existe întârzieri în livrarile către Europa. Acest lucru a fost posibil și datorită faptului că Iran a deschis spatiul aerian și maritim foarte rapid pentru Qatar și astfel livrările către Europa nu s-au întrerupt, dar și invers, în Qatar au ajuns mii de tone de produse alimentare pentru populație din diferite puncte ale lumii, pentru că nu mai există posibilitatea aprovizionării din Arabia Saudită sau Emirate. Am apreciat faptul că ministrul a ținut să ne împărtășească faptul că această blocada a ajutat Qatarul să descopere și alți parteneri, să deschidă calea pentru cooperarea cu aceștia pentru că există oportunități în toată lumea pentru cooperare și uneori este bine să deschidem ochii spre alte orizonturi și servicii, ca să-l citez. Mai mult decât atât Qatar consideră această blocadă drept o bună ocazie pentru a identifica noi oportunități, iar când restricțiile vor fi ridicate sigur nu se va reveni la situația de dinainte de blocadă, pentru că această țară a gasit deja alți parteneri și furnizori pentru o serie de produse care veneau din statele vecine care au impus blocada. De altfel, ministrul de externe ne spusese mai inainte că o fabrica din Bahrein, care avea Qatar drept beneficiar principal al produselor sale s-a închis pentru ca nu mai are unde să-și furnizeze produsele.

La  vizita de la Qatar Airways am avut o întâlnire cu directorul executiv, Akbar Al-Baker, căruia i-am lansat propunerea de a deschide Cargo Flight pe ruta București-Doha pentru a spori schimburile comerciale cu țara noastră sau cu țările din zonă. Răspunsul acestuia nu a întârziat să apară, spunându-mi că va analiza oportunitățile deschiderii unei astfel de rute.

vizita la Qatar airways

Grupul de Prietenie Qatar-Europa a fost lansat la Parlamentul European în octombrie 2012. Acesta include membrii europeni din diferite grupuri politice din PE interesate de rolul Qatarului și politicile sale externe, de dezvoltare, de educație și de altă natură.
Obiectivul principal al Grupului este consolidarea relațiilor dintre Parlamentul European, în special, Uniunea Europeană în general și Qatar în diferite domenii, pentru a apăra interesele comune și pentru a promova cooperarea bilaterală prin organizarea de întâlniri și vizite reciproce între cele două părți.