O contribuție semnificativă în lupta pentru combaterea radicalizării în spațiul Euro-Mediteranean

Category: Stiri

În perioada 28-29 Aprilie mă aflu la Cairo și particip la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Regiunea Mediterană, misiune în cadrul căreia au loc, între alte evenimente, a XIV-a Sesiune Plenară privind ”Combaterea Terorismului în Regiunea Euro-Mediterană” dar și întrunirea Comitetului pentru Drepturile Femeii în Regiunea Euro-Mediteraneană.

Problematica terorismului este strâns legată de radicalizarea tinerilor și observăm cu toții în Europa o creștere a numărului cazurilor în care radicalizarea a împins tinerii europeni la gesturi extreme, inclusiv la înrolarea în cadrul unor grupări teroriste și participarea la lupte împotriva coaliției internaționale sau forțelor de ordine locale.

Terorismul a devenit o problemă a întregii Europe, indiferent de țările în care au loc atentate și consider că trebuie depus un efort consistent, comun și concertat al tuturor țărilor membre pentru a preveni radicalizarea în rândul tinerilor, prevenind astfel pe viitor acte teroriste sau cel puțin diminuând considerabil riscul producerii lor.

În calitate de membru al Comisiei pentru Drepturile Femeii și Egalitate de Gen din Parlamentul European dar și în calitate de mamă, am considerat oportună intervenția mea pe chestiuni ce privesc rolul femeii în depistarea timpurie a radicalizării și prevenirea acestui fenomen în rândul tinerilor.

În opinia mea, o femeie are un simț deosebit care o ajută să depisteze un comportament diferit la soții, fiii sau frații ei – orice schimbare de atitudine, de retorică, de limbaj pe care ar adopta-o cei apropiați urmare a unei radicalizări incipiente ar putea fi identificată de către mame, soții, surori sau prietene, indiferent în ce postură se regăsește femeia. În acest context, cel mai important factor îl consider educația în spiritul prevenirii radicalizării – empatizarea cu potențialul radicalizat, purtarea unui dialog, conștientizarea împreună a pericolelor radicalizării.

Femeile sunt capabile să identifice primele semne ale radicalizării incipiente și au capacitatea de a preveni radicalizarea tinerilor în Europa. Conștientizarea de către autoritățile naționale și locale a importanței pe care o au femeile în lupta împotriva terorismului începând din etapa radicalizării este extrem de importantă pentru combaterea cu succes a acestui fenomen, iar educația adecvată a tinerelor în acest sens constituie un punct de plecare critic.

Foto de grup la Adunarea Parlamentara Cairo

După dezbaterea în cadrul Comitetului a celor 39 de amendamente propuse de către delegații, unele dintre acestea fiind votate la propunerea mea, se va trece la votul asupra ”Recomandării privind rolul femeilor în lupta împotriva extremismului și terorismului în regiunea Euro-mediteraneană” și am convingerea că după această zi rolul femeilor în identificarea rdicalizării timpurii va fi apreciat la adevărata valoare de către autoritățile europene, incluzând pe cele naționale.