De ZIUA EUROPEI la Washington

Category: Stiri

În perioada 6-9 Mai am fost la Washington unde am participat în calitate de membru al Parlamentului European la întâlnirea Alianța Transatlantică – EU40. 

Această alianță își propune să fie prima care reunește tineri deputați din Parlamentul European, tineri membri ai parlamentelor naționale și tineri membri ai noii administrații americane în vederea stabilirii rețelei transatlantice sub 40 de ani (TU-40) cu scopul consolidării relațiilor între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Importanța acestei inițiative este lesne de înțeles – Uniunea Europeană și Statele Unite își pot consolida legăturile politice, diplomatice și economice prin intermediul acestei Rețele de Tineri Politicieni iar experiența plăcută pe care am avut-o în aceste zile mă face să cred că în acest moment cele două uniuni de state sunt mai apropiate ca niciodată și sunt pe cale să își consolideze extrem de mult această prietenie în viitor.

În primele zile ale reuniunii am avut prilejul să mă întâlnesc cu membri ai Congresului American, extrem de interesați să întâlnească tineri politicieni din Uniunea Europeană și să ne împărtășească din experiența lor în ceea ce înseamnă modul american de a face politică.

Atfel, am avut plăcerea să am o întâlnire cu congressmanul Paul Gosar, un apropiat al președintelui Donald Trump, chiar în biroul său din sediul Congresului și să am posibilitatea să discut pe tema relațiilor economice dintre Uniunea Europeană și Statele Unite și dintre România și Statele Unite. La finalul întrevederii Paul Gosar mi-a confirmat că apreciază alianța strategică dintre Statele Unite și România și și-a exprimat speranța că în viitor relațiile economice vor deveni mult mai strânse, încă existând un potențial enorm în această direcție.

Gabriela Zoana si Paul Gosar

Am purtat discuții aprinse cu Will Hurd, un congressman republican de doar 41 de ani, membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Texas, fost ofițer de intelligence, cu multă experiență în ceea ce privește securitatea națională și geo-politica globală.

Will Hurd mi-a spus în cadrul discuțiilor că România contează semnificativ în regiune și la nivel mondial în lupta împotriva fenomenului de tip cybercrime și că specialiștii noștri sunt foarte apreciați în Statele Unite ale Americii pentru profesionalismul lor. Aceasta ne demonstrează că avem un potențial pe care încă nu îl exploatăm la adevărata valoare.

 

Discutii intre Gabriela Zoana si Will Hurd

Dar am avut și prilejul de a oferi un album despre frumusețile Bucovinei congresmanului american Tom Garret. Tom Garret este membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților al districtului Virginia.

Europarlamentarul Gabriela Zoana si Thomas Garret

Tot aici am avut o întâlnire și cu excelența sa ambasadorul României în SUA, domnul George Maior…

Gabriela Zoană și George Maior la Washington

În cadrul EU 40 am avut onoarea să particip în cadrul evenimentului ”Conferința Națională a Ligii Împotriva Defăimării – Anti Defamation League Conference” la o dezbatere extrem de interesantă pe probleme ce țin de relațiile între Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și Israel, alături de invitați din SUA și Israel, eu fiind speaker din partea Uniunii Europene.

Deși România are o relație extrem de bună cu ambele țări, o relație extrem de apreciată atât la Washington cât și la Ierusalim sau Tel Aviv, am constatat că din păcate suntem printre singurele exemple de relație tri-partită excelentă de acest fel. Există încă anti-semitism în Europa, iar acest lucru au ținut să mă asigure invitații prezenți la dezbatere, evrei sau de alte naționalități.

Gabriela Zoana, europarlamentar, la intalnirea TU40

Un alt lucru, care contribuie pozitiv la relațiile dintre România și cele două țări: atât Israelul cât și SUA au observat și apreciază gestul României de a-și exprima intenția disponibilității mutării ambasadei la Ierusalim imediat după anunțul liderului de la Casa Albă. Aceasta înseamnă că, indiferent de criticile care au venit din partea anumitor adversari politici, decizia actualului guvern a fost una corectă, chiar dacă în ecuația politică europeană ea va rămâne pentru moment la nivel de intenție.

Gabriela Zoana la Washington

Am învățat în aceste zile la Washington ceva important: inițiative de genul Alianței Transatlantice EU40 au extrem de mult succes pe continentul american iar tinerii de azi pot clădi viitorul relațiilor diplomatice de mâine. Am legat prietenii personale, am învățat încă ceva din modul în care americanii privesc relațiile geo-politice și economice cu Uniunea Europeană și voi pleca astăzi cu sentimentul că relațiile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii sunt pe cale să se consolideze mai mult ca oricând.

Ziua de azi, 9 Mai, o sărbătoresc pe continentul american, alături de parlamentarii europeni și americani membri ai TU-40, iar faptul că suntem aici cu toții de Ziua Europei semnifică importanța pe care ambele părți o acordă acestei inițiative.

Fotografie de grup EU40 2018

Astăzi, atât ca cetățeni români, dar și ca cetățeni europeni, sărbătorim de fapt trei momente importante care s-au petrecut în data de 9 Mai, în diferiți ani: proclamarea Independenței Statale a României, care ieșea de sub suzeranitatea otomană, sfârșitul ultimului Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.

La 9 Mai 1877 a fost proclamată Independența de Stat a României, prin citirea în Parlament de către Mihail Kogălniceanu a declarației de independență, atunci când a rostit celebrele cuvinte: ”Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare!”.
La 9 Mai 1945 Aliaţii obțineau victoria împotriva Germaniei naziste; de aceea, astăzi sărbătorim și încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ultima mare conflagrație pe tărâm european.
Cinci ani mai târziu, la 9 Mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania pentru eliminarea rivalităţilor dintre cele două state (crearea Uniunii Oțelului). Acest moment a marcat de fapt și punctul de plecare pentru ceea ce înseamnă acum Uniunea Europeană.

Din acest motiv, sunt extrem de fericită și mă simt onorată pentru că astăzi, 9 Mai 2018, sunt unul dintre reprezentanții României în Parlamentul European, forul legislativ al Uniunii Europene și mă aflu la Washington, acolo unde contribui la consolidarea relațiilor transatlantice ale Uniunii cu Statele Unite ale Americii.

Ziua Europei - 9 MAI

La mulți ani, România! La mulți ani, Uniunea Europeană!