Suntem cu toții cetățeni europeni, cu drepturi depline în UE

Category: Declaratii politice

Astăzi, atât ca cetățeni români dar și ca cetățeni europeni, sărbătorim trei momente importante care s-au petrecut în data de 9 Mai, în diferiți ani: proclamarea Independenței Statale a României, care ieșea de sub suzeranitatea otomană, sfârșitul ultimului Război Mondial și Ziua Uniunii Europene. La 9 Mai 1877 a fost proclamată Independența de Stat a României, prin citirea în Parlament de către Mihail Kogălniceanu a declarației de independență, atunci când a rostit celebrele cuvinte: ”Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare!”.

La 9 Mai 1945 Aliaţii obțineau victoria împotriva Germaniei naziste; de aceea, astăzi sărbătorim și încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ultima mare conflagrație pe tărâm european.  Cinci ani mai târziu, la 9 Mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania pentru eliminarea rivalităţilor dintre cele două state. Acest moment a marcat de fapt și punctul de plecare pentru ceea ce înseamnă acum Uniunea Europeană.

Sunt extrem de fericită și onorată pentru că „astăzi, 9 Mai 2018, sunt unul dintre reprezentanții României în Parlamentul European, forul legislativ al Uniunii Europene”.

Suntem cu toții cetățeni români și trăim într-o țară independentă. Suntem cu toții cetățeni europeni, cu drepturi depline în Uniunea Europeană.  La mulți ani, România! La mulți ani, Uniunea Europeană!

Data de 9 mai are o triplă semnificație simbolică pentru România, Ziua Independenței, când România devine stat independent, Ziua Victoriei, care marchează victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste și Ziua Europei.

Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman. La 9 mai 1950, la cinci ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman, în cadrul unui discurs ţinut la Paris, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Declarație aparută și pe caleaeuropeana.ro