În plenul Parlamentului European a avut loc dezbaterea pentru viitorul sectorului alimentar si agricol

Category: Declaratii politice

 

În plenul Parlamentului European a avut loc, luni 28 mai 2018, dezbaterea pentru viitorul sectorului alimentar și agricol. În calitate de  vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală, m-am adresat domnului comisar Phil Hogan:

 

”Domnule comisar Phil Hogan,

Banii din bugetul UE destinaţi agriculturii au transformat Uniunea într-unul dintre cei mai mari producători de bunuri agro-alimentare, dovadă clară că trebuie să menţinem acelaşi buget PAC și cei doi piloni.
Da, este nevoie de o finanțare orientată pentru fermele mici și mijlocii, dar și fermele mari au nevoie de o finanțare adecvată.
Nu sunt de acord cu plafonarea şi recomand ideea de a avea o plată redistributivă mai accentuată. Dacă majoritatea statelor membre vor vota pentru plafonare, atunci mă voi exprima ferm pentru plafonare voluntară.
Pe partea de convergență externă, trebuie să ajungem la o egalizare a plăților directe între fermierii europeni.
Raţiunea care a fost avută în vedere la stabilirea cuantumului diferit al subvenţiilor între fermierii europeni, respectiv costurile de producţie diferite de la o ţară la alta, nu mai este de actualitate. Petrolul, utilajele agricole, hrana muncitorilor, pesticidele folosite în agricultură, forţa de muncă, toate au acum aceleaşi preţuri în toate statele membre UE.
Pentru ca fermierii europeni să aibă șanse egale pe piața internă a Uniunii, trebuie ca fermierul roman să aibă aceiaşi subvenţie cu fermierul francez, nu jumătate cum se întamplă astăzi.

Vă mulțumesc!”