“UE face o mare greșeală dacă va depinde de importurile de oțel din țările terțe”

Category: Declaratii politice

Prezentă la dezbaterea ce a avut loc, astăzi 30 mai 2018, în Plenul Parlamentului European de la Strasbourg, dezbatere având ca temă de discuție “Protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping și unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale CE”, am ținut să precizez importanța unor măsuri urgente pentru a proteja statele membre ale UE împotriva importurilor de produse care fac obiectul proceselor de dumping, așa cum este oțelul:

“Europa face eforturi pentru a proteja statele membre împotriva importurilor de produse care fac obiectul unui dumping și a unor subvenții naționale în țările non UE. Măsurile sunt necesare pentru a păstra o concurență loială pe piața UE, și a proteja companiile europene de efectele concurenței neloiale practicate de unii exportatori din țările terțe”.

Am  subliniat faptul că România este atât producător de oțel cât și procesator și am amintit europarlamentarilor de eforturile susținute pe care țara noastră le-a depus pentru menținerea pe piață a industriei siderurgice cu respectarea legislației europene de mediu:

România este producător și mai mult decât atât procesator de oțel și a depus eforturi considerabile pentru menținerea industriei siderurgice dar și pentru îndeplinirea obiectivelor legate de mediu“.
Mai mult decât atât, în mod cert ar fi o greșeală majoră ca UE să depindă doar de oțelul importat din țările terțe, având drept consecință închiderea sau restrângerea producției siderurgice în Europa, o vulnerabilitate majoră pentru economia europeană:

“Nu trebuie să pierdem din vedere importanța oțelului. Nu este orice fel de marfă, ci este un produs strategic. Statele membre ar deveni vulnerabile dacă s-ar închide sau s-ar restrange semnificativ producția siderurgică în Europa, devenind astfel dependente de importul din țări terțe, mai ales în contextul în care sectorul construcțiilor este într-o continuă dezvoltare.
În condițiile în care nicio clădire nu poate fi construită fără oțel, ar fi greșit ca UE să depindă doar de oțelul importat din țările terțe, și consider că astfel de dependențe nu sunt de bun augur pentru economia europeană“.

Producţia de oţel brut a României a fost în 2017 de 3,37 milioane tone, în creştere cu 2,2% faţă de anul anterior. Totuși, pe fondul nivelului producției oțelului din China și al prețurilor de dumping practicate, dar și pe fondul anunțului președintelui american Donald Trump privind protejarea industriei siderurgice americane, viitorul nu sună prea bine pentru industria producătoare de oțel din Uniunea Europeană, inclusiv România.