”România merită și trebuie să fie primită ACUM în Spațiul Schengen!”

Category: Declaratii politice

Astăzi, 30 mai 2018, în Plenul Parlamentului European de la Strasbourg a fost prezentat “Raportul anual privind funcționarea spațiului Schengen”.
În acest context, am solicitat imperativ aderarea de urgență a României în spațiul Schengen.

“România merită și trebuie să fie primită ACUM în Spațiul Schengen! Consiliul, prin amânarea aderării României la spațiul Schengen, nu face altceva decât sa alimenteze sentimente anti-europene de genul celor care au început deja să escaladeze în unele state membre.”

Țin să precizez faptul că am observat că lucrurile se mișcă extrem de încet, iar faptul că o țară membră a Uniunii Europene este privată de acces în Spațiul Schengen în anul 2018, deși toate documentele oficiale consfințesc faptul că îndeplineam condițiile impuse încă din 2011, denotă nu numai dedesubturi și calcule politice interne ale țărilor care se opun, ci și o distanțare de principiile egalității între membrii Uniunii Europene.

La 9 iunie 2011 Consiliul a concluzionat că România a îndeplinit toate condițiile în domeniile aquis-ului Schengen referitoare la frontierele aeriene, maritime, terestre, cooperarea polițieneasca, protecția datelor, Sistemul de Informații Schengen şi vize. Totuși, opoziția unor țări precum Olanda și Finlanda, pe criterii ce nu țineau de îndeplinirea de către România a obligațiilor ce îi reveneau pentru aderarea la Spațiul Schengen, a privat țara noastră de accesul la această zonă de liberă circulație a persoanelor.
Raportul prezentat astăzi și votat de către membrii Parlamentului European reiterează sprijinul Parlamentului pentru aderarea imediată a Bulgariei și a României la spațiul Schengen și pentru aderarea Croației, de îndată ce va îndeplini criteriile pentru aderare; de asemenea, prin raportul de astăzi se solicită Consiliului să aprobe aderarea Bulgariei și a României la spațiul Schengen, în calitate de membri cu drepturi depline.