Politica de coeziune post 2020 va fi un vehicul investiţional puternic pentru România

Category: Declaratii politice

Politica de coeziune este și va rămâne principala strategie de investiții regionale a Uniunii Europene și după 2020, cu un buget alocat de 373 miliarde Euro. Așa cum arată propunerea Comisiei, viitoarea Politică de coeziune va fi una simplificată din punct de vedere al modalității de accesare a fondurilor europene, menită să elimine o parte din birocrația specifică din prezent. Una dintre principalele cauze pentru care românii încă eșuează în accesarea cu succes a fondurilor europene este numărul mare de proceduri și de documente cerute de către instituțiile de la Bruxelles, iar dacă oficialii europeni s-au decis să simplifice mecanismul accesării acestor fonduri, atunci vom avea cu siguranță o rată de absorbție mult mai mare.

Pe de altă parte, autoritățile locale vor fi mult mai implicate în gestionarea fondurilor europene alocate regiunilor din care fac parte, iar cadrul unic de reglementare va ușura înțelegerea mecanismelor prin care aceste fonduri vor ajunge la beneficiarii finali.

O altă veste bună pentru România este că țara noastră face parte din grupul restrâns al statelor care vor primi o alocare financiară mai mare cu 2 miliarde de Euro pentru viitoarea Politică europeană de coeziune, reprezentând o creștere de 8% față de alocarea prezentă. Viitorul sună bine pentru dezvoltarea regională din România în perioada 2021-2027, iar țara noastră are posibilitatea, în viitorul exercițiu financiar, să elimine, prin accesarea masivă a fondurilor europene de coeziune, decalajele care încă există între diferitele regiuni în ceea ce privește dezvoltarea economică.

 

Declarație politică aparută și pe stiripesurse.ro