Luare de cuvant în Parlamentul European privind pesta porcină africană

Category: Declaratii politice

În calitate de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, am luat cuvântul în plenul Parlamentului de la Strasbourg în ceea ce privește măsurile luate pentru eradicarea focarelor de pestă porcină.

România face tot posibilul pentru a pune în aplicare în mod cât mai eficient normele europene de limitare a efectelor focarelor de pestă porcină africană și depune toate eforturile pentru a stopa si eradica răspândirea acestora.
Aș dori să trag un semnal de alarmă referitor la pericolul reducerii drastice a efectivelor de porci în Europa din cauza acestei boli, situație care riscă să afecteze securitatea alimentară a cetățenilor Uniunii Europene, motiv pentru care consider ca executivul european trebuie să ia masuri pentru a activa fondurile de rezerva necesare pentru intervenție rapidă în statele afectate.
Vă readuc aminte că, daca un stat membru are o problemă, înseamnă că întreaga Uniune se confruntă cu aceeași problemă. Consider deci că în situația de față Uniunea Europeană ar trebui să fie mult mai implicată.
Săptămâna trecută am avut întâlniri atât cu Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, cât și cu comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, care m-au asigurat de faptul că monitorizează îndeaproape evoluția situației și că vor identifica soluții pentru sprijinirea țărilor aflate în dificultate.
Pesta porcina africană a cauzat și continuă să producă daune importante crescătorilor europeni de suine în țări precum Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ucraina, România și Bulgaria, existând pericolul ca aceasta să se extindă în Belgia și Franța.

Conform cifrelor eliberate de Autoritatea Naționala Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, la ora actuală în România sunt afectate 11 județe, fiind înregistrate 826 de focare de pestă, iar numărul animalelor sacrificate a ajuns la 159.645 de capete.

România ocupă un loc important în topul tarilor crescătoare și producătoare de carne de porc din UE, aceasta fiind o activitate tradițională și totodată o sursă de venit pentru oamenii din zona rurală care îngrașă 2-3 porci pe an, unul este consumat in familie, iar restul merge la vânzare.

Declarație politică apărută și pe caleaeuropeana.ro