Poziția comisarului european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, în ceea ce privește situația pestei porcine din România

Category: Stiri

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Parlamentului European, am avut săptămâna trecută o întrevedere oficială cu comisarul european pentru sănătate, domnul Vytenis Andriukaitis. Discuțiile au avut ca subiect modalitatea în care Comisia Europeană și România cooperează și fac față focarelor și efectelor pestei porcine africane.
Discuția a fost extrem de deschisă cu comisarul european pentru Sănătate, domnul Vytenis Andriukaitis, iar domnia sa a apreciat extrem de mult eforturile pe care autoritățile din România le fac pentru limitarea efectelor și eradicarea focarelor de pestă porcină africană.

Comisarul european a atras însă atenția asupra a două lucruri, care mie mi se par foarte importante. În primul rând, ajutorul european este asigurat pentru a combate pesta porcină africană în România, și vorbim aici inclusiv despre ajutor financiar. Deci, din acest punct de vedere, Comisia Europeană ne apreciază și ne ajută în eforturile pe care le depunem, deși România nu este nici pe departe cea mai afectată țară, așa cum am putea crede, și sunt țări europene care întâmpină mari probleme în a limita focarele care se extind cu repeziciune între ferme.

Întâlnire oficială cu comisarului european pentru sănătate,Vytenis Andriukaitis

În a doilea rând, în opinia comisarului Vytenis Andriukaitis, România trebuie să procedeze de urgență la înregistrarea tuturor fermelor crescătorilor de animale. Domnia sa a afirmat că una dintre cauzele pentru care nu s-au putut lua măsuri la timp în țara noastră, iar veterniarii nu au putut nici depista și nici acționa corespunzător, este pentru că încă există ferme de porci neînregistrate, care nu figurează în evidențele sanitare, lucru care îngreunează extrem de mult orice acțiune care dorește limitarea efectelor pestei porcine.
În timpul întâlnirii am făcut o invitație comisarului pentru sănătate pentru ca acesta să vină în România cât mai urgent, prezența domniei sale la fața locului, alături de autoritățile române care iau măsuri fără precedent pentru limitarea efectelor pestei porcine, fiind o garanție în plus a faptului că oficialii Comisiei Europene vor fi corect informați în legătură cu amploarea situației și cu costul deosebit al efortului depus de către autorități, la care se adaugă pagubele comerciale produse proprietarilor acestor ferme și chiar și oamenilor simpli.
Comisarul european pentru sănătate Vytenis Andriukaitis a afirmat că va onora invitația mea și că monitorizează în permanență evoluția situației din România astfel încât să poată informa Comisia Europeană cât mai corect pentru a putea oferi ajutorul necesar în timp util.