În misiune a Parlamentului European la Tallinn

Category: Stiri

În perioada 19-21 Septembrie am fost într-o misiune a Parlamentului European la Tallinn, Estonia, ca membru al delegației Comisiei FEMM – Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen.

Programul a fost unul extrem de interesant, întâlnirile cu diferite oficialități estoniene reușind să ne creioneze o imagine adecvată asupra nivelului la care această mică țară baltică a ajuns din punct de vedere al tehnologiei, al eliminării birocrației și al încurajării tinerilor către antreprenoriat și IT.

Delegatia Parlamentului European in Estonia

Agenda întâlnirilor programate aici a cuprins:

  • întâlnire cu Rivo Riistop – Start-up Sector Strategist la Startup Estonia.
  • întâlnire cu  Mikk Kasesalk, adjunctul secretarului general al Ministerului Educației și Cercetării
  • întâlnire cu Viljar Lubi, adjunctul secretarului general pentru dezvoltare economică al Ministerului Economiei și Comunicațiilor
  • întâlnire cu Rait Kuuse, adjunct al secretarului general pentru politici sociale din cadrul Ministerului Afacerilor Sociale
  • o vizită la e-Estonia Showroom, inclusiv întâlnire cu reprezentantele start-up-urilor Testlio (un start-up de Q&A) și Funderbeam (o platformă de crowdfunding).

Ce m-a impresionat, ca femeie politician, în Estonia

Estonienii își apreciază femeile și se vede acest lucru din modul în care actorii politici au promulgat legi care să protejeze drepturile femeilor, să favorizeze natalitatea și să le ofere drepturi egale cu bărbații în orice domeniu de activitate.

Astfel, femeile pot rămâne chiar și 3 ani în concediu post-natal și de îngrijire a copilului, dar și tații sunt încurajați să facă acest lucru și să aibă grijă de copil în cazurile în care, dintr-un motiv sau altul, femeile trebuie să se întoarcă mai devreme la muncă. O altă modalitate prin care femeile sunt încurajate să sporească natalitatea estă acela că ele pot veni cu copilul la serviciu, indiferent cât de mic ar fi.

Din acest motiv natalitatea în Estonia este una în creștere continuă începând cu anul 2014 și estonienii sunt conștienți că doar cu o natalitate sănătoasă pot atât menține ritmul de creștere economică dar și susține politicile de protecție socială.

Ca un fapt divers, la una dintre prezentări ne-a vorbit o tânără care își ținea copilul într-un wrap și tuturor li se părea ceva normal…

Tanara cu copilul in wrap, Tallinn

Un alt aspect pe care l-am remarcat imediat în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut a fost prezența femeilor dar și tinerilor indiferent de gen, atât în funcții politice cât și în antreprenoriat. Femeile sunt încurajate să abordeze latura antreprenorială și să ocupe funcții în administrația publică locală, două domenii care sunt de regulă evitate de femei în multe țări europene.

 

Ce m-a impresionat, ca mamă, în Estonia

Gabriela Zoana ia cuvantul la Tallinn

Copiii estonieni sunt pregătiți pentru viitor. Estonia este cunoscută deja ca o țară care este extrem de deschisă antreprenorilor în IT din întreaga lume și obținerea unei identități digitale în Estonia este extrem de simplă pentru oricine, indiferent de țara de proveniență din cadrul UE. Pe de altă parte, în Estonia digitalizarea a atins un nivel pe care încă nu-l întâlnim nici în țările vestice, orice serviciu putând fi obținut online – de exemplu, o rețetă de la medicul de familie va fi introdusă direct în sistem și ulterior poți să îți ridici medicamentele de la orice farmacie, lanțurile de farmacii având acces online la rețeta prescrisă.

Dar, să revenim la ceea ce am văzut, ca mamă, în Estonia – am văzut copii pregătiți pentru viitor. Încă de la grădiniță copiilor le sunt dezvăluite noțiuni ce țin de IT și li se prezintă avantajele acestei tehnologii, pe înțelesul lor. În clasa a doua deja copiii estonieni învață noțiuni de robotică și antreprenoriat.

Aceiași copii, atunci când vor crește, vor fi favorizați de un mediu de afaceri curat, care încurajeaza antreprenoriatul și un sistem digitalizat care are nevoie de idei și de aplicații de IT. Să nu ne mirăm dacă peste mai puțin de 10 ani Estonia va deveni prima țară de tip Sillicon Valley care va produce tehnologie masiv și va trăi în special din exportul de produse software și tehnică IT.

 

Este aplicabil modelul estonian în România?

Din anumite puncte de vedere modelul lor este aplicabil, în special în ceea ce privește debirocratizarea și digitalizarea serviciilor către populație. Din alte puncte de vedere însă, a dirija masiv copiii de la vârste fragede către domeniul IT ar fi o greșeală în România.

Străinii vin în țara noastră pentru tradițiile românești, pentru frumusețile naturii, iar produsele noastre agricole și cele tradiționale sunt renumite nu numai în Uniunea Europeană. De aceea vom avea mereu nevoie de oameni în turism, în agricultură, în domeniul artelor, repere care definesc poporul român și se dovedesc a fi profitabile.

Desigur, avem și noi hub-urile noastre IT, iar Clujul, în afară de București, a devenit un oraș căutat de către marii dezvoltatori din industria mondială a tehnologiilor digitale. Aceasta nu înseamnă că programatorii români sunt cu ceva mai prejos decât dezvoltatorii IT din Tallinn, ba dimpotrivă.

Ca o concluzie de final – este bine să luăm bunele practici de oriunde din Uniunea Europeană și să le integrăm, dar să ne păstrăm tradițiile și obiceiurile străvechi și pentru generațiile care ne vor urma.