Replică după scandalul privind BLOCAREA fondurilor europene pentru pesta porcină

Category: Declaratii politice

În calitatea mea de europarlamentar și de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, constat că Siegfried Mureșan își dorește să creeze confuzie în rândul opiniei publice din România, amestecând deliberat propunerea de buget adoptată de Consiliul UE cu dezbaterile despre buget din Parlamentul European.

La nivelul Uniunii Europene, așa cum am precizat în repetate rânduri, bugetul este încă în plină dezbatere. Nimeni nu a tăiat nimic din niciun fond, cu atât mai puțin Guvernul României, așa cum susține colegul meu din Parlamentul European, dornic de publicitate, care creează confuzie și dezinformează intenționat opinia publică din România, atât prin suprapunerea unor instituții diferite, Consiliul și Parlamentul European, cât și a unor momente diferite, adică momentul adoptării propunerii de buget în Consiliu cu momentul depunerii amendamentelor în Parlamentul European.

Momentul adoptării propunerii de buget în cadrul Consiliului UE a fost 11 iulie, dată la care pesta porcină era într-un stadiu incipient, iar ceea ce s-a decis atunci a fost menționat într-o procedură scrisă care a apărut abia pe data de 4 septembrie, moment în care pesta porcină făcea deja ravagii în țară. Dezbaterea despre bugetul pe 2019 va mai dura, iar Comisia va ține cont de efectele pestei porcine din România înregistrate după data de 11 iulie când a fost adoptată propunerea de buget în Consiliul UE. Am primit asigurări ferme în ceea ce privește acest aspect, atât de la colegii din Comisia AGRI, cât și de la comisarii europeni pentru Sănătate și pentru Agricultură, cu care am avut întâlniri separate la Bruxelles sau Strasbourg.

În ce privește ajutoarele pentru fermieri, în propunerea Consiliului nu s-au redus creditele de plăți, ci doar cele de angajament, iar aceasta s-a făcut la propunerea Comisiei Europene. Ceea ce este important de știut este că în Parlament, din partea grupului S&D, au fost depuse amendamente pentru majorarea acestor fonduri.

 

Declarație politică apărută și în stiripesurse.ro