Standardele minime pentru minorități

Category: Declaratii politice

Este o realitate epoca globalizării, într-o Uniune Europeană care a permis integrarea a 28 de țări într-o mare familie: în aproape fiecare țară a Uniunii există comunități importante formate din minorități naționale ale altor state.
Fie că aceste minorități existau istoric într-o anumită arie geografică, fie că s-au format în urma migrației forței de muncă, cred cu tărie că datoria noastră, a tuturor, este să le asigurăm tuturor acestor oameni drepturi cel puțin la un anumit nivel.
România este una dintre țările care se remarcă la nivel european și care este dată exemplu în acest sens prin modul în care a înțeles să asigure un standard minorităților naționale, de la dreptul la învățământ în limba maternă și până la dreptul de a avea inscripții bilingve sau de a te adresa autorităților publice în limba maternă în comunitățile locuite de minoritățile naționale într-un anumit procent din totalul popuației.
Românii, la rândul lor, formează mari comunități în alte state ale Uniunii Europene. În acest context consider oportună o discuție cât se poate de costructivă în Parlamentul European în legătură cu asigurarea unor standarde minime pentru minorități, nu numai în beneficiul românilor care au ales să muncească în alte țări, dar în beneficiul tuturor celor care și-au găsit un loc al lor în altă țară decât cea natală.

 

Discurs susținut în Parlamentul European de la Strasbourg