În perioada 17-18 decembrie particip, în calitate de membru al Parlamentului European, la cea de-a cincea ediție a Întâlnirii Interparlamentare Uniunea Europeană – Qatar, împreună cu alți colegi eurodeputați.
Contextul misiunii delegației noastre în Qatar a fost unul pozitiv. În ziua premergătoare sosirii noastre la Doha, Consiliul Consultativ din Qatar și-a reiterat aprecierea față de Parlamentul European pentru respingerea embargoului nedrept impus asupra Qatarului și pentru condamnarea încălcării legilor și normelor umanitare internaționale în acest caz.
Printre oficialitățile care au avut întrevederi cu membrii delegației noastre au fost:
- prim ministrul statului Qatar, Excelența Sa Abdullah Bin Naser Bin Khalifa Al-Thani, care îndeplinește și funcția de ministru de interne:
- vice-prim-ministrul statului Qatar, Excelența Sa Sheikh Mohammed bin Abdul Rahman bin Jassim, care îndeplinește și funcția de ministru de Externe:
- ministrul Dezvoltării Administrative, Muncii și Problemelor Sociale, Excelența Sa Yousef Mohammed Al Othman Fakhroo,
dar și cu alte oficialități care au însoțit înalții demnitari în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut.
Personal apreciez faptul că, în timpul acestei vizite oficiale, am avut prilejul de a vedea îndeaproape evoluția rapidă pe care statul Qatar o are în diverse domenii, dar și rolul activ și influent pe care Qatar îl joacă la nivel regional și internațional în interesul păcii și stabilității. Întâlnirea a fost un dialog constructiv pe subiectul relațiilor strategice dintre Qatar și Uniunea Europeană, dar și despre rolul Consiliului Consultativ și al Parlamentului European în sprijinirea și promovarea acestor relații.
În timpul discuțiilor oficiale s-au analizat și o serie de probleme regionale și internaționale de interes comun, precum lupta împotriva terorismului și radicalizării, situația economică dar și promovarea femeilor; ca membru în Comisia FEMM din cadrul Parlamentului European, am apreciat faptul că în Qatar jumătate dintre studenții din Univesitatea din Qatar sunt fete iar 51% dintre femeile din Qatar sunt active profesional.
Împreună cu colegii mei din Parlamentul European am subliniat necesitatea unei informări constante a Parlamentului European în momentul apariției situațiilor de criză sau de tensiune suplimentară în regiune.
Vizita Delegației Parlamentului European a cuprins și întâlniri cu Excelența Sa, Dr. Mutlaq Al-Kahtani, trimis special al Ministrului Afacerilor Externe pentru contracararea terosismului și mediere pentru conflicte, cu Ali bin Samikh Al-Marri, Președinte al Comitetul Național pentru Drepturile Omului, cu Issa bin Saad Al Jafali Al Nuaimi, ministrul pentru Dezvoltare administrativă, muncă și afaceri sociale, dar și cu Faisal Al-Suwaidi, președinte al Cercetarii și Dezvoltarii al Fundației Qatar, principalul promotor și susținător al proiectelor destinate tinerilor și cercetătorilor.
Gazdele noastre mi-au împărtășit opinia pe care am expus-o cum că această blocadă a ajutat Qatarul să deschidă calea pentru cooperarea cu diferiți parteneri și să realizeze că există multe alte oportunități pentru dezvoltarea unor parteneriate economice. Mai mult decât atât, oficialii din Qatar consideră această blocadă drept o bună ocazie pentru a identifica noi oportunități, iar când restricțiile vor fi ridicate, nu intenționează să revină la situația de dinainte de blocadă, pentru că au identificat deja alți parteneri și furnizori pentru o serie de produse sau servicii care veneau din statele vecine care au impus embargoul. Un exemplu – fabrica din Bahrein, care avea Qatar drept beneficiar principal al produselor sale, s-a închis pentru ca nu mai are unde să-și furnizeze produsele, însă situații de genul acesta sunt cu sutele în statele din jurul Qatarului.
Qatarul este, fără îndoială, pe un drum bun din punct de vedere al egalității de șanse. Ceea ce mi-a atras atenția în mod special este faptul că orice femeie poate accede la un job sau la o funcție dacă dorește și dacă are pregatirea necesară să activeze într-un anumit domeniu. M-am bucurat că și autoritățile qatareze sunt preocupate de domeniul educației și de pregătirea viitoarelor generații.
Mai mult, Qatarul a făcut progrese în ceea ce privește respectarea drepturilor muncitorilor, pentru care au fost criticați în timpul vizitei anterioare pe care am avut-o alături de membrii delegației oficiale a Parlamentului European, în luna aprilie a acestui an. Acesta este un lucru îmbucurător, în special știind că în Qatar lucrează și muncitori europeni, între care și români.
Oficialitățile qatareze își pun speranțe în președinția României la Consiliul Uniunii Europene, care începe la 1 ianuarie, și și-au exprimat opinia că România va ajuta la consolidarea relațiilor UE-Qatar.
Întâlnirea cu oficialitățile din Qatar ne-au condus la o concluzie comună – în actualul context regional și global este necesară consolidarea relațiilor dintre Parlamentul European și Qatar în diferite domenii, pentru a apărarea intereselor comune și pentru a promova cooperarea bilaterală prin organizarea de întâlniri și vizite reciproce între cele două părți.