Marea Britanie dă semne că se pregătește pentru un Brexit fără acord

Category: Declaratii politice

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoană susține că Marea Britanie dă semne că se pregătește intens pentru un Brexit fără acord.

”Indiferent dacă termenul de 29 martie prevăzut pentru Brexit se va prelungi cu încă 6 luni sau cu un an, Marea Britanie dă semne că se pregătește intens pentru un Brexit fără acord.

Acordurile comerciale pe care Marea Britanie le-a semnat deja, așa cum sunt cele cu Liechtenstein și Elveția, sau le va semna, așa cum sunt cele cu Norvegia și Islanda de săptămâna viitoare, fac parte dintr-o încercare a britanicilor de a-și asigura accesul în Spațiul Economic European în cazul unui Brexit fără acord, așa cum se conturează în aceste zile.

Cele patru state care au negociat cu Marea Britanie nu fac parte din Uniunea Europeană, dar sunt membre ale Spațiului Schengen, ceea ce conferă britanicilor un avantaj comercial, dar și ca poziționare în cadrul negocierilor care se profilează.

Indiferent dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană în urma unui acord sau nu, un lucru este cert: Parlamentul European nu va accepta alte condiții pentru cetățenii europeni care trăiesc în Marea Britanie decât cele negociate deja și care garantează protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor europeni stabiliţi în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020. Aceştia vor putea continua să lucreze, să locuiască şi să studieze în Marea Britanie în baza obţinerii unui nou statut special.

Din acest punct de vedere, românii stabiliți în Marea Britanie fac parte integrantă a acestui acord de la litera căruia Parlamentul European nu se va abate.

Cu toate acestea, în cazul unui Brexit fără acord, Marea Britanie va fi nevoită să renegocieze cu fiecare țară în parte acorduri distincte, astfel încât drepturile cetățenilor și ale companiilor britanice să fie în continuare protejate. Pe de altă parte, fiecare țară din Uniunea Europeană va trebui să își protejeze interesele în cazul acestor acorduri separate pe care britanicii doresc să le încheie.

În acest context, România va trebui să negocieze la rândul ei un acord separat prin care să se asigure că sutele de mii de cetățeni care trăiesc în Marea Britanie se vor bucura de aceleași drepturi ca și până acum.

 

Declarație politică apărută și pe știripesurse.ro.