În cadrul eforturilor pe care România le depune la nivel european în vederea promovării intereselor agriculturii românești și în contextul în care Comisia Europeană solicită Parlamentului European tăierea fondurilor destinate viitoarei Politici Agricole Comune cu până la 37% (o reducere în cuantum de 120 miliarde Euro), am solicitat în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, o întrevedere cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.
Întâlnirea a avut loc marți, 27 Martie, și a dezbătut atât problema fondurilor destinate agriculturii în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune cât și alte subiecte de interes pentru țara noastră (aderarea la Spațiul Schengen într-un viitor cât mai apropiat și ridicarea mecanismului MCV sau aplicarea unui sistem unitar de monitorizare a justiției la nivelul tuturor statelor membre).
În cadrul întrevederii cu dl Antonio Tajani, am punctat necesitatea menținerii bugetului PAC:
”După cum știți, domnule președinte, România deține una dintre cele mai mari suprafețe agricole din Uniunea Europeană. Menținerea PAC este extrem de importantă pentru a susține producția la nivelul Europei, pentru a o valorifica și pentru a limita, pe cât posibil, importurile din afara Uniunii Europene. Vă solicit, pe această cale, sprijinul pentru menținerea bugetului PAC și al celor 2 piloni, pentru menținerea plăților directe fără cofinanțare națională și pentru continuarea plăților SAPS. Pentru România este importantă reducerea decalajelor între fermierii din diferitele state membre”.
Președintele Parlamentului European și-a exprimat susținerea pentru menținerea la același nivel al bugetului PAC și a subliniat importanța existenței unui acord privind Politica Agricolă Comună în Comisia AGRI și ulterior în plenul Parlamentului European. În data de 2 mai 2018 Comisia va prezenta pachetul legislativ privind PAC și viitorul buget al Uniunii Europene.
În urma discuţiilor purtate cu Antonio Tajani s-a convenit dezvoltarea unui dialog comun și constant în scopul obţinerii unor rezultate eficiente pe probleme de interes european.
Președintele Parlamentului European a declarat că apreciază eforturile făcute de țara noastră pentru îmbunătățirea condițiilor de accesare a fondurilor europene cât și faptul că recent s-a rezolvat problema plății la timp a subvențiilor către fermierii români. Acesta a afirmat și că importanța agriculturii în economia europeană presupune ca orice tăiere a fondurilor în acest domeniu să fie în mod concret justificată pentru a elimina orice probleme la nivelul statelor membre.
România rămâne o țară europeană în care agricultura are o contribuție semnificativă la PIB și în acest context orice efort depus la nivel european pentru menținerea bugetului Politicii Agricole Comune la un nivel cât mai apropiat de cel prezent reprezintă și un efort depus la dezvoltarea agriculturii românești.