Eliminarea dublului standard în ceea ce privește produsele alimentare

Category: Stiri

Noua metodologie de testare a produselor alimentare va ajuta autoritățile să stabilească dacă produsele alimentare sunt comercializate sub ”dublu standard”

Cea mai recentă metodologie de testare a produselor alimentare elaborată de Centrul Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru știință și cunoaștere din cadrul Comisiei Europene, va ajuta autoritățile să stabilească dacă produsele alimentare sunt comercializate în conformitate cu legislația europeană. Aceasta le va permite autorităților naționale pentru protecția consumatorilor să efectueze teste pentru a compara compoziția și caracteristicile produselor alimentare vândute în ambalaje similare.

Toate produsele alimentare comercializate în UE trebuie să respecte reglementări stricte în materie de securitate. Consumatorii trebuie să fie informați cu privire la caracteristicile esențiale prevăzute în special de legislația UE privind etichetarea produselor și nu trebuie să fie induși în eroare de ambalaj. Autoritățile naționale care se ocupă cu siguranța alimentară și protecția consumatorilor au obligația de a se asigura că alimentele introduse pe piața unică respectă legislația relevantă a UE“, precizează Ccomunicatul Comisiei Europene.

Metodologia elaborată de Centrul Comun de Cercetare este una care asigură transparență, comparabilitate, selecție de eșantioane similare și testare a produselor, iar sub stricta coordonare a inițiatorilor și cu implicarea mai multor laboratoare din statele membre ale UE,  se vor aplica această metodologie într-o campanie de testare paneuropeană pentru a colecta date cu privire la amploarea problemei reprezentate de dublul standard de calitate a produselor.

Ce este dublul standard de calitate a produselor și de ce este importantă noua metodologie a Comisiei Europene?

Dublul standard de calitate a produselor este o sintagmă care definește practicile unor producători occidentali, dar nu numai, care ”adaptează” calitatea produselor comercializate după piața de desfacere căreia îi este destinat produsul respectiv. Astfel, există mai multe practici ale producătorilor, toate intrând în categoria ”dublului standard” pentru produsele alimentare:

  • desfacerea unor produse conforme pe piața occidentală și a unor produse mai slabe calitativ pe piața est-europeană
  • desfacerea unor produse sub același ambalaj dar cu compoziții și arome diferite pentru piața occidentală și cea est-europeană
  • desfacerea unor produse cu o anumită calitate, pentru ”educarea pieței”, după care oferirea, sub același ambalaj, a unor produse inferioare calitativ, odată ce cererea s-a format.

Desigur, există numeroase astfel de situații și deja ne obișnuiserăm să constatăm, în excursiile pe care le faceam, că un produs pe care îl cumpărăm în Occident este net superior calitativ celui pe care îl cumpărăm la noi în țară. Astfel de practici însă au fost sesizate de către o serie de țări, între care și România, la Comisia Europeană. Acum, Comisia ne-a pus la dispoziție un instrument care ne va ajuta, pe noi și pe orice țară din cadrul UE, să depistăm și să sancționăm astfel de practici.

Tot Comisia Europeană a mai emis un set de orientări privind aplicarea legislației UE în domeniul alimentelor și protecției consumatorilor la produsele cu dublu standard de calitate și o propunere de modificare a Directivei privind practicile comerciale neloiale, în baza inițiativei “Noi avantaje pentru consumatori”, adoptată de Comisie la 11 aprilie 2018, pentru a oferi claritate juridică în evaluarea potențialelor cazuri de standarde duble de calitate.

Noua metodologie de testare a produselor alimentare va pune capăt practicilor privind dublul standard pe care îl practică producătorii occidentali

Eu sunt optimistă de felul meu și cred că Parlamentul European și Comisia Europeană vor putea pune punct, mai ales după emiterea acestor metodologii, practicilor de folosire a unor duble standarde în alimentație. Cu toții suntem cetățeni europeni iar practica unor companii occidentale de a trata fostele țări din blocul comunist precum o piață de desfacere care acceptă calitate scăzută a produselor trebuie să înceteze.

Primele rezultate ale testelor care se vor efectua vor fi disponibile spre sfârșitul anului, după cum a anunțat Comisia Europeană, dar deja instituțiile europene și cele naționale au la îndemână un instrument extrem de eficient pentru depistarea și sancționarea celor care nu se conformează regulamentelor europene în materie de alimentație publică.