Forumul Parlamentar European despre Populație și Dezvoltare – Geneva, 18-19 Iunie 2018

Category: Stiri

În zilele de 18 și 19 Iunie mă aflu la Geneva unde particip în calitate de membru al Comisiei de Egalitate de Gen la Forumul Parlamentar European despre Populație și Dezvoltare (EPF). EPF este o rețea de europarlamentari și de parlamentari din statele membre ale Uniunii Europene care s-au angajat să protejeze și să militeze pentru drepturile SRHR (SRHR – sexual and reproductive health and rights) atât în țările de origine cât și în întreaga lume.

Între subiectele pe care le abordăm permanent ca participanți la acest Forum se numără cancerul cervical, mariajul în rândul minorilor, planificarea familială, mutilarea genitală a femeilor, egalitatea de gen, drepturile minorelor, HIV, mortalitatea maternală, nașterile premature, avortul, educația sexuală și violența împotriva femeilor.

Misiunea Forumului EPF este de a se asigura că în cadrul Parlamentului European și în cadrul parlamentelor statelor membre există decidenți care cunosc problematica și importanța SRHR și a egalității de gen.

 

Ziua de astăzi a însemnat o incursiune pe care am făcut-o alături de ceilalți colegi participanți în istoria SRHR, a drepturilor legate de sănătatea sexuală și reproductivă, dar am analizat și situația actuală în materie de respectare a acestor drepturi la nivel internațional.

Situația este una care stârnește îngrijorarea și care trebuie să fie rezolvată cât mai curând. O statistică realizată la nivel internațional arată că tinerele de până în 25 de ani sunt responsabile pentru jumătate din avorturile care se fac la nivel mondial! Aceasta presupune un singur lucru – lipsa educației sexuale, fie că vorbim despre folosirea mijloacelor de contracepție, fie că discutăm despre metodele ce țin de family planning.

Îngrijorarea survine mai ales dacă vom corela datele prezentate cu o altă satistică ce ține de ritmul îmbătrânirii populației până în anul 2030, atunci când tendințele actuale prevăd o creștere cu 55% a numărului vârstnicilor de peste 60 de ani, cei care sunt inactivi pe piața muncii, și o creștere cu doar 10% a femeilor care pot rămâne însărcinate. Acestea sunt semnele unei îmbătrâniri accelerate a populației.

Explicația este simplă și o vedem în desfășurare chiar în țara noastră – pe de o parte populația de peste 60 de ani are o rată crescută a speranței vieții comparativ cu anii trecuți, urmare a creșterii nivelului de trai și a progreselor medicinei, pe de altă parte natalitatea este în scădere, având în vedere orientarea spre carieră a potențialelor mame, întârzierea momentului planificării unui copil și de cele mai multe ori imposibilitatea de a mai concepe unul.

O criză demografică celebră la nivel mondial are loc în Japonia, o țară în care cercetătorii guvernamentali se așteaptă ca populația țării să scadă cu aproape o treime până în 2065, când cetățenii în vârstă vor reprezenta 40% din total. Dimensiunea problemei reiese dintr-un calcul extrem de îngrijorător realizat de către japonezi: pentru a supraviețui economic, Japonia are nevoie de un aport de 500.000 imigranți anual, dar acceptă în jur de 70.000!

Problema care se pune atât în Japonia, în Europa cât și peste tot în lume este modalitatea în care se poate contracara declinul demografic, astfel încât țările să nu intre în colaps economic. În actualul ritm de scădere a natalității, multe dintre țările europene și nu numai se vor vedea nevoite să facă față unui raport dezastruos între pensionari și populația activă, ceea ce va duce la o implozie economică în absența unor măsuri adecvate.

Una dintre soluții este încurajarea natalității prin măsuri ce țin de educația sexuală, de family planning sau de stimulente acordate tinerelor mame. De multe ori tot ceea ce împinge o tânără însărcinată să facă avort este sentimentul de nesiguranță, neasumarea responsabilității, sentimentul de vină, gândurile despre cum privește societatea o mamă singură, etc. Aici educația joacă un rol important, atât educația de acasă cât și educația școlară sau cea pe care o fac diferitele organizații de voluntari și non-guvernamentale din întreaga lume.

Activitățile Forumului cotinuă și mâine, 19 Iunie, cu o sesiune în care vom dezbate situația violențelor comise împotriva femeilor la nivel european și mondial dar și cele mai bune practici în materie de contracarare a acestor acte.