Impresiile mele despre Școala de pregătire politică TSD de la Neptun

Category: Stiri

Zilele trecute am avut plăcerea să particip la Școala de pregătire politică a Tineretului Social Democrat, ce a fost organizată în perioada 14-17 iunie 2018 în stațiunea Neptun, o școală de vară aflată la cea de-a doua ediție. Evenimentul a fost organizat impecabil de Organizația Județeană a Tineretului Social Democrat Constanța și s-a bucurat de participarea a peste 500 de tineri din toată țara, tineri care împărtășesc valorile social democrației.

Între oaspeții de seamă ai Școlii de Vară a Tineretului Social Democrat, așa cum este ea cunoscută, s-au numărat președintele PSD, Liviu Dragnea, premierul României, doamna Viorica Dăncilă, europarlamentari, parlamentari, miniștri și alți demnitari care au onorat cu participarea lor pe tinerii membri ai TSD.

Şcola de pregătire politică TSD își propune an de an să desfășoare un program complex de formare și dezvoltare a tinerilor politicieni, în cadrul căruia, zilnic, se vor organiza dezbateri și ateliere de lucru din diferite domenii de activitate (educație, muncă, comunicare, mediu, tineret, juridic). Din acest punct de vedere, activitățile pe care cei peste 500 de participanți le desfășoară aici au un caracter multidisciplinar și reușesc să împletească pregătirea politică cu dezvoltarea personală sau dezvoltarea carierei.

De altfel este suficient să facem o lectură a subiectelor lucrărilor elaborate de către tinerii participanți la Școla de pregătire politică a Tineretului Social Democrat de la Neptun pentru a ne da seama de creativitatea lor și de gradul de cunoaștere pe care îl implică participarea la un astfel de eveniment: “Europa, încotro?“, “Finanțări europene”, “Cum trebuie să pregătim Generația 2040?”, “Meseriile viitorului”, “Comunicarea verbală și nonverbală”, “Eco vs. Ieftin”, “România tinerilor”, “Drepturile omului, încotro?”, caracterul interdisciplinar al pregătirii fiind unul extrem de apreciat de către participanții la activitățile organizate aici.

 

Școala de pregătire politică a TSD și-a deschis porțile la Neptun

 

Câteva considerente personale despre Școala de Vară a TSD

M-am bucurat să văd atâtea minți tinere în jurul meu, cu atâta determinare în a construi un viitor mai bun pentru țara noastră. Trăim niște vremuri în care poate cel mai uzitat cuvânt este “legitimitatea”. Nu mă refer doar la domeniul politicului, am auzit în repetate rânduri expresia și în sectorul privat în egală măsură. Pe noi, politicienii, tot ceea ce ne legitimează este încrederea cu care am fost învestiți de către popor prin votul acordat și toate acțiunile noastre trebuie direcționate în sensul acoperirii nevoilor celor care ne-au legitimat.

Pe de altă parte, a fi politician nu poate constitui o carieră în sine și exact acest mesaj am dorit să îl transmit tinerilor în timpul discursului meu: cu toții am dezvoltat de-a lungul timpului, cariere în domenii diverse, pregătindu-ne intens pentru a profesa. De aceea, până a se consacra ca politicieni, am sfătuit tinerii tesediști să se gândească la a se legitima în primul rând prin pregătirea profesională și ambițiile pe care le au.

Cred că trăim vremuri efervescente de un paradox nemaiîntâlnit. Deși suntem în era cunoașterii, din păcate informațiile pe care le vedem în jurul nostru nu sunt altceva decât o rămășiță recurentă a unui proces de cogniție pe care altcineva l-a făcut anterior. Vedem aceleași tipuri de informații, dar prea puțină creativitate. Vedem aceleași demersuri, dar prea puțină inițiativă. De aceea i-am îndrumat pe colegii mei mai tineri să își deschidă mintea și sufletul către cunoaștere, pentru că ei sunt un izvor nesecat de creativitate și inițiativă. Ei pot să facă în așa fel încât aceste lucruri să îi legitimeze.

În era în care lucrurile par să fie redundante, în era în care ne dorim schimbare dar suntem prizonierii acelorași experiențe i-am sfătuit să muncească, să fie creativi, să identifice soluții.

Warren Bufett spunea la un moment dat că nu are valoare faptul că ai prezis ploaia, ci faptul că ai construit o arcă. Din acest punct de vedere mi-aș dori ca peste ani să privesc cu admirație arca pe care fiecare dintre tinerii de azi a construit-o și care ne va ajuta pe noi toți să pășim într-un viitor mai bun.