Rezultatele Consiliului AGRIFISH din 18 Iunie în ceea ce privește viitoarea PAC

Category: Stiri

Luni, 18 Iunie 2018, a avut loc în Luxemburg întâlnirea Consiliului AGRIFISH, Consiliul Agricultură și Pescuit, care reunește miniștrii de resort din toate țările Uniunii Europene.
Miniștrii au dezbătut în principal ultima propunere făcută de Comisia Europeană pentru structura și bugetul viitoarei PAC, Politica Agricolă Comună.
Conform comunicatului oficial privind rezultatul reuniunii Consiliului AGRIFISH, miniștrii au apreciat anumite părți ale propunerii înaintate de către Comisie dar și-au exprimat îngrijorarea față de tăierile propuse întregului buget al PAC în general și în special dezvoltării rurale. În plus, miniștrii reuniți în cadrul Consiliului AGRIFISH și-au exprimat îndoiala cu privire la capacitatea viitoarei PAC de a oferi o simplificare a procedurilor de accesare a banilor europeni pentru autoritățile naționale și fermieri.
Veștile bune în legătură cu ultima propunere a Comisiei privind viitoarea Politică Agricolă Comună sunt scăderea drastică a procentului cu care intenționează să se reducă fondurile PAC (de la 30% cât erau primele propuneri la doar 5-6%), creșterea fondurilor alocate României, pe lângă alte țări, sprijinirea fermierilor mici și mijlocii prin acordarea unor fonduri suplimentare pentru activități specifice.
O veste mai puțin îmbucurătoare este intenția declarată în mod repetat a Comisiei de a plafona plățile directe la o anumită sumă maximă per fermă. Această sumă a fost inițial de 60.000 Euro, însă ultima cifră avansată în Parlamentul European de Phil Hogan, Comisarul European pentru Agricultură, este de 120.000 Euro.
Plafonarea ar ajuta fermele mici și mijlocii, care s-ar bucura de plăți directe în cuantum mai mare. Pe de altă parte, limitarea plăților către fermieri ar dezavantaja marii producători agricoli, cei care asigură exporturile României, iar o lovitură financiară dată acestora prin tăierea câtorva milioane de Euro pe fermă, bani care proveneau din subvenții (cea mai mare exploatare agricolă din România depășește 50.000 ha) ar lovi puternic în capacitatea acestora de a fi competitivi la export.
Negocierile sunt în derulare și încerc la rândul meu, din postura de vicepreședinte al Comsiei AGRI din cadrul Parlamentului European, prin intermediul întâlnirilor pe care le am cu factorii decidenți să contribui la conturarea unei PAC cât mai avantajoase pentru agricultura românească. Acesta este și motivul pentru care săptămâna trecută am inițiat o întâlnire bilaterală cu președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, căruia i-am sesizat o contradicție – pe de o parte se dorește digitalizarea agriculturii și implementarea unor tehnologii inovatoare în acest domeniu, așa cum ne comunică Phil Hogan, Comisarul pentru Agricultură, pe de altă parte Comisia insistă pentru plafonarea plăților directe către fermieri la 100.000 Euro sau 120.000 Euro, așa cum a declarat la ultima întâlnire a Comisiei AGRI. Această situație va afecta marii fermieri dar și pe cei mijlocii. Este o situație care se poate soluționa extrem de ușor prin introducerea unui sistem de plafonări voluntare care să permită statelor membre o anumită flexibilitate în ceea ce privește alocarea acestor plăți directe. Este o situație care aduce nemulțumiri mai multor state membre și i-am cerut președintelui Juncker, în cazul în care votul majoritar va decide plafonarea, să ia în considerare plafonări voluntare care să permită statelor membre o anumită flexibilitate în ceea ce privește alocarea acestor plăți directe.
Un alt subiect important referitor la agricultură în timpul întâlnirii bilaterale a fost acela al egalizării cuantumului subvenției primite de fermierul român cu subvenția primită de orice alt fermier dintr-un alt stat membru. I-am explicat președintelui Juncker că rațiunea care a stat la baza acordării subvenției în cuantum diferit între fermierii din statele membre și anume costul de producție mai mic în est decât în vest, nu mai există. Acum plătim în toată Europa același preț pentru petrol, pesticide și celelalte cheltuieli aferente.
Discuțiile pe care le-am avut cu președintele Juncker, modalitatea în care am observat că reacționează miniștrii din cadrul Consiliului AGRIFISH dar și discuțiile pe care le am permanent cu colegii mei din cadrul Parlamentului European mă determină să cred că viitoarea Politică Agricolă Comună va fi una care va fi intens negociată dar al cărei buget și proceduri va satisface în mare parte agricultorii europeni și va contura o față modernă acestei industrii în România și nu numai.