Despre ultima propunere privind viitoarea Politică Agricolă Comună la emisiunea “Agricultura la raport”

Category: Stiri
Joi, 21 iunie, am participat la emisiunea moderată de domnul Ovidiu Ghinea, “Agricultura la Raport”, în studioul postului Agro TV.
În cadrul emisiunii am prezentat subiecte de mare interes pentru agricultorii români – pozitia României în ceea ce privește ultima propunere a Comisiei privind viitoarea Politică Agricolă Comună precum și rezultatele întâlnirii pe care am avut-o săptămâna trecută cu președintele Comisiei Europene, dl Jean-Claude Juncker.
Alături de mine în platoul emisiunii a fost prezent și secretarul de stat Alexandru Potor.

După analizarea ultimei variante propuse de Comisia Europeană pentru viitoarea PAC, am constatat că trebuie să mergem cu negocierile mai departe, deoarece deși propunerea ar aduce o serie de avantaje, mai sunt aspecte care încă nu sunt conforme cu cerințele fermierilor români, aspecte pe care eu personal consider că pot fi îmbunătățite până la finalul negocierilor.

În mod cert nu suntem de acord cu plafonarea obligatorie a plăților directe și tocmai de aceea am început negocierile cu factorii decizionali din cadrul Comisiei Europene dar și cu colegii mei din Parlamentul European, deoarece consider că este important să avem o voce comună.

În cadrul emisiunii am prezentat faptul că, în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, am avut săptămâna trecută o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, dl Jean-Claude Juncker deoarece am considerat că este nevoie să se înțeleagă la nivelul conducerii Comisiei Europene de ce România se împotrivește plafonării plăților directe dar și motivele pentru care subvențiile fermierilor români trebuie sa fie egale cu cele ale fermierilor nemți sau francezi.

În cadrul discuției avute cu Dl. Jean-Claude Juncker, am sesizat acestuia contradicția noului PAC – pe de o parte se dorește digitalizarea agriculturii și implementarea unor tehnologii inovatoare în acest domeniu, așa cum ne comunică Phil Hogan, Comisarul pentru Agricultură, pe de altă parte Comisia insistă pentru plafonarea plăților directe către fermieri la 100.000 Euro sau 120.000 Euro, așa cum a declarat la ultima întâlnire a Comisiei AGRI. Această situație va afecta marii fermieri dar și pe cei mijlocii. Este o situație care se poate soluționa extrem de ușor prin introducerea unui sistem de plafonări voluntare care să permită statelor membre o anumită flexibilitate în ceea ce privește alocarea acestor plăți directe. Este o situație care aduce nemulțumiri mai multor state membre și i-am cerut președintelui Juncker, în cazul în care votul majoritar va decide plafonarea, să ia în considerare plafonări voluntare care să permită statelor membre o anumită flexibilitate în ceea ce privește alocarea acestor plăți directe.

Un alt subiect important referitor la agricultură a fost acela al egalizării cuantumului subvenției primite de fermierul român cu subvenția primită de orice alt fermier dintr-un alt stat membru. I-am explicat președintelui Juncker că rațiunea care a stat la baza acordării subvenției în cuantum diferit între fermierii din statele membre și anume costul de producție mai mic în est decât în vest, nu mai există. Acum plătim în toată Europa același preț pentru petrol, pesticide și celelalte cheltuieli aferente.

Întâlnirea cu președintele Comisiei Europene a fost una constructivă, acesta fiind foarte atent la motivele pentru care România spune NU plafonării; dl. Juncker nu făcea concret diferența între fermele mici și mijlocii, eu explicându-i de ce 60.000 de Euro este o sumă extrem de mică chiar si pentru fermele mijlocii și chiar si 120.000 Euro suma vehiculată la ultima întâlnire a Comisiei Europene. Faptul că Jean-Claude Juncker a discutat deschis despre subiecte ce țin exclusiv de preocupările societății românești mi-a demonstrat atât deschiderea pe care acesta o are pentru rezolvarea unor situații ce presupun implicarea Comisiei Europene dar și faptul că este un adevărat aliat al țării noastre la nivel înalt european.

De asemenea, suțin faptul că nici o plafonare la 250.000 de euro nu ar fi o soluție fericită, tocmai de aceea PAC ar trebui să rămână așa cum a fost până acum, cu plăți degresive dar fără plafonare. Desigur, negocierile duc la concluzii noi, iar faptul că înainte de 1 iunie mai multe state membre erau de acord cu plafonarea iar acum, la a doua propunere a Comisiei, 19 state membre din 28, dacă luăm în calcul și Marea Britanie, ni se alătură și spun “NU plafonării!”, constituie un progres.

O altă noutate adusă de cea mai recentă propunere a Comisiei Europene privind viitoarea PAC este introducerea planului strategic, o propunere cu care noi nu suntem de acord. Deși pare a fi o soluție care ne-ar avantaja și care ar permite implementarea noului PAC conform nevoilor fiecărui stat membru, factorul decizional rămâne la Comisia Europeană care poate decide sau nu dacă se fac anumite plăți pe motiv că nu s-au îndeplinit anumite criterii, criterii ce nu sunt stabilite de la bun început. În acest moment negociem stabilirea acestor criterii de la bun început.

Un alt subiect dezbătut în cadrul emisiunii a fost interzicerea utilizării neonicotinoidelor. În acest sens, la solicitarea agricultorilor români, am solicitat în scris Comisiei Europene raportul științific care a stat la baza hotărârii interzicerii acestor pesticide și să indice concret soluții care să înlocuiască aceste pesticide. Bineînțeles că, în cazul în care nu vor fi argumente concludente în raport, voi solicita o renegociere a acestei decizii.

Concluziile emisiunii au fost că ne dorim ca Politica Agricolă Comună să rămână cu aceleași prevederi ca până acum, spunem categoric “NU plafonării!” iar președenția Consiliului UE pentru România vine într-un moment în care deja negocierile sunt la jumătate și putem să stabilim cadrul politic care să ne avantajeze.  Ne dorim ca agricultorii să ne transmită feedback cât mai des în legătură cu stadiul negocierilor PAC astfel încât să putem să ne impunem punctul de vedere până la finalizarea variantei viitoarei Politici Agricole Comune.