În perioada 12-19 iulie 2018, în calitate de membru al Delegației cu Republica Populară Chineză din cadrul Parlamentului European și ca membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională REGI, mă aflu într-o vizită de lucru în China. Împreună cu ceilalți patru colegi ai mei din Parlamentul European care formează delegația – Lambert van Nistelroij (Olanda), Jan Olbrycht (Polonia), Miroslav Mikolasik (Slovacia) și Jordi Sole (Spania), vom avea o serie de vizite și întâlniri cu reprezentanți ai statului chinez în ceea ce privește consolidarea relațiilor de prietenie UE-China și vom vedea exemple de bune practici în ceea ce privește tehnologia de ultimă generație folosită în urbanism și dezvoltare regională, un management eficient al marilor aglomerări urbane, ce presupune transportul inteligent dar prietenos cu mediul, dar si exemple Smart City.
Vizita include, pentru cei 5 membri ai delegației din care fac parte, și un moment extrem de important pentru relațiile UE-China: participarea la Summitul UE-China care va avea loc pe 16 iulie, acolo unde se vor discuta și negocia relațiile economice care vor marca viitorul dintre cele două puteri economice.
Program Duminică 14 iulie – Shenzhen
15:00 – 16:00 Centrul de comandă integrat pentru transport din Shenzhen
16:30 – 17:30 Centrul de comandă pentru apă din Shenzhen
Centrul integrat de comandă pentru transport din Shenzhen
Fiind un oraș relativ recent, dezvoltarea sa a început în urma cu 40 de ani și într-un ritm mai accelerat în ultimii 25 de ani. Din acest motiv, orașul Shenzen a trebuit sa își dezvolte și rețelele de transport în același ritm cu creșterea populației pentru ca locuitorii săi, acum în număr de peste 12,5 milioane, să poată utiliza rețeaua de transport public.
În acest context, gazdele noastre ne-au invitat să vizităm Centrul integrat de comandă pentru transport care controlează și gestionează transportul public, traficul, metroul și parcările din oraș.
Metroul are 8 linii în prezent, cu 198 stații și 285 km de rețea. La Centrul de monitorizare am aflat că este cunoscut în orice moment cu exactitate numărul de bilete cumpărate și apoi utilizate în fiecare stație – de exemplu, într-o oră au fost cumpărate 18200 de bilete dintre care 17258 fuseseră deja folosite în același interval.
Gazdele noastre ne-au spus că aproximativ 8,4 milioane de călători pe zi folosesc acest mijloc de transport, ceea ce presupune o problemă logistică imensă. Totuși, pentru facilitarea transportului cu metroul și pentru decongestionarea traficului de suprafață, în următorii 5 ani vor fi construite nu mai puțin de 30 de linii de metrou pentru a face față creșterii și dezvoltării orașului si pentru a încuraja folosirea transportului în comun. Motivul principal pentru această investiție majoră a autorităților chineze este acela că nu există suficient spațiu pentru parcarea celor 9 milioane de mașini care tranzitează zilnic orașul, dintre care doar 3 milioane aparțin localnicilor.
Preocupări pentru prevenirea și combaterea poluării – transportul în comun este eco-friendly
Pentru a preveni și combate poluarea, autoritățile au luat măsura ca autobuzele care deservesc liniile urbane să fie 100% electrice, la fel ca și jumătate din taxiurile din oraș. Ele sunt ușor de recunoscut datorită culorii lor verzi, iar localnicii apreciază orice măsură care combate și previne poluarea. China este recunoscută din acest punct de vedere ca exemplu negativ la nivel mondial pentru faptul că, în multe zone industriale și aglomerări urbane, locuitorii nu pot vedea săptămâni sau chiar luni la rând soarele din cauza smogului.
Dacă la prima vedere am considerat că a avea autobuze electrice reprezintă prea puțin pentru a contribui semnificativ la combaterea poluării în oraș, atunci când am aflat numărul de autobuze aflat în circulație am înțeles de ce este extrem de importantă alegerea chinezilor – în momentul în care eram la centrul de monitorizare, erau în trafic 13.224 autobuze în toată rețeaua de transport din regiune.
Imaginați-vă impactul pe care îl are utilizarea a 13.224 de autobuze electrice față de 13.224 de autobuze cu motor diesel – abia acum putem face cu adevărat o comparație în ceea ce privește modul în care se poate reduce poluarea într-un oraș aglomerat.
De altfel, Shenzhen are o flotă totală de 16.359 de autobuze electrice la 12,5 milioane de locuitori, de 3 ori mai multe decât numărul de autobuze convenționale din întreg New York-ul, care are o flotă de 5.710 autobuze la 8,5 milioane de locuitori!
Monitorizarea prin camere de luat vederi
Centrul de monitorizare a început să funcționeze în 2003 și s-a dezvoltat pe măsură ce traficul s-a extins, în prezent existând 625 puncte de colectare a datelor (camere de luat vederi). Directorul centrului ne-a explicat că această monitorizare este realizată în primul rând pentru securitatea locuitorilor din oraș, care folosesc mijloacele de transport în comun, dar și pentru estimările care se realizează pe diferite perioade orare în decursul unei zile pentru a lua măsuri de fluidizarea traficului. Datele colectate sunt folosite în plus și pentru a concepe și proiecta noile cartiere și conexiunea acestora cu cartierele deja existente.
Șoferii sunt monitorizați inclusiv în interiorul autobuzelor pentru a vedea dacă au un comportament normal la volan, responsabil și o conduită adecvată. Un alt motiv pentru care se realizează acest lucru este și pentru a vedea dacă șoferii sunt obosiți, pentru a se preveni astfel situațiile în care aceștia ar deveni un risc pentru participanții la trafic.
La Centrul integrat de comandă pentru transport din Shenzhen lucrează 30 de persoane pe tură, majoritatea având până în 35 de ani.
Experiența dobândită de orașul Shenzen în ceea ce privește rețeaua de transport în comun și monitorizarea sa reprezintă acum un model de bune practici pentru implementarea conceptului de Smart City pentru alte orase din China dar și pentru municipalități din alte țări care se confruntă cu probleme de congestie a traficului pe perioade mari din zi.