Vizită de lucru în China – Compania de Apă Shenzhen

Category: Stiri

ÎÎn perioada 12-19 iulie 2018, în calitate de membru al Delegației cu Republica Populară Chineză din cadrul Parlamentului European și ca membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională REGI, mă aflu într-o vizită de lucru în China. Împreună cu ceilalți patru colegi ai mei din Parlamentul European care formează delegația – Lambert van Nistelroij (Olanda), Jan Olbrycht (Polonia), Miroslav Mikolasik (Slovacia) și Jordi Sole (Spania), vom avea o serie de vizite și întâlniri cu reprezentanți ai statului chinez în ceea ce privește consolidarea relațiilor de prietenie UE-China și vom vedea exemple de bune practici în ceea ce privește tehnologia de ultimă generație folosită în urbanism și dezvoltare regională, un management eficient al marilor aglomerări urbane, ce presupune transportul inteligent dar prietenos cu mediul, dar si exemple Smart City.

Vizita include, pentru cei 5 membri ai delegației din care fac parte, și un moment extrem de important pentru relațiile UE-China: participarea la Summitul UE-China care va avea loc pe 16 iulie, acolo unde se vor discuta și negocia relațiile economice care vor marca viitorul dintre cele două puteri economice.

 

Modernizarea continuă a rețelei de apă

Gabriela Zoana la Compania de Apa din Shengzhen

Pentru un oraș precum Shenzhen, care are în prezent 12,5 milioane de locuitori, dar și pentru regiunea în care este situată această mare așezare urbană, pe lângă asigurarea transportului public, așa cum am văzut în articolul precedent, este foarte important să se poată asigura zilnic apă potabilă de calitate pentru locuitori.

Cu sprijinul executivului central chinez, autoritățile locale au reușit în ultimii 10 ani să renoveze nu mai puțin de 2900 km de rețea de apă potabilă, ceea ce a permis reducerea pierderilor de apă pe traseu cu 10-12 procente. Tot în această perioadă, rețeaua a fost extinsă cu peste 65%, grație unor investiții totale de 3,2 miliarde yuani (aproximativ 400 milioane Euro), compania ajungând în prezent la o capacitate de 6,9 milioane metri cubi pe zi de apă potabilă livrată consumatorilor din regiune prin intermediul a 88 stații de pompare și 29 unități de purificare a apei.

În această rețea lucrează peste 10.000 salariați care lucrează în 3 schimburi pentru a asigura alimentarea unui numar de 297 comunități din jurul orașului Shenzhen și a orașului propriu-zis, la care se adaugă alte 21 de orașe din 7 provincii.

Apa provine din două surse mari – râuri din regiune și de la munte, iar pentru a deveni potabilă ea este purificată printr-un procedeu ce implică ozonificarea.

Inovarea este sufletul orașului. Fără inovare, Shenzhen nu ar exista

Principala provocare cu care se confruntă și această companie, la fel ca și colegii lor de la Centrul integrat de comandă și monitorizare a transportului, este creșterea constantă a numărului de locuitori și implicit a consumului de apă potabilă.

Cum preocuparea principală a autorităților locale este în permanență un management adecvat al rețelei, reducerea pierderilor și asigurarea calității apei potabile pentru cetățeni, aceștia caută să aplice soluții noi prin aplicarea noilor tehnologii de genul smart-water pentru monitorizarea permanentă a funcționării rețelei și intervenții rapide pentru reducerea pierderilor.

De altfel, unul dintre directorii din primăria orașului ne-a dat mai multe detalii în legatură cu preocupările autorităților locale privind dezvoltarea regională și utilizarea noilor tehnologii, pentru că, așa cum ne-au spus gazdele noastre, ”Inovarea este sufletul orașului. Fără inovare, Shenzhen nu ar exista”.

Și am putut vedea acest lucru pe parcursul vizitei în Shenzhen – autobuze integral electrice (o flotă de peste 16.000 de autobuze electrice), încurajarea folosirii transportului în comun, care este bine organizat, încurajarea folosirii de autovehicule electrice, pentru care sunt asigurate minim 10% din locurile de parcare în orice parcare din regiune, și care sunt alimentate cu energie electrica produsă prin procedeul de cogenerare și energie regenerabilă (există în prezent prevederi foarte stricte referitoare la poluare și combaterea ei).

Pe de altă parte, toleranța și integrarea sunt principiile după care se ghidează edilii, având în vedere că acest oraș a crescut foarte rapid în doar 40 de ani grație muncii tuturor persoanelor venite din toate regiunile Chinei. Este și motivul pentru care și aspectul integrării culturale este foarte important.

Gazdele nostre de astăzi ne-au expus și câteva dintre provocările pentru următorii ani – creșterea numărului de locuitori și implicit creșterea cererii de servicii și produse de calitate – transport, apă potabilă, școli, grădinițe, infrastructură, locuințe, etc. Corelat cu această cerere, dezvoltarea de platforme de monitorizare în timp real a tuturor parametrilor necesari pentru a asigura un management adecvat al tuturor acestor servicii și produse oferite cetățenilor.

Ca o concluzie după vizitarea centrului pentru transport și a companiei de apă din Shenzhen – chinezii știu ce vor de la viitor și ceea ce vor ei se numește ”dezvoltare durabilă și ecologizare”. În tot ce fac, chinezii încearcă să prevină și să combată poluarea aerului și impun noi norme de protecție a mediului înconjurător care vor rezolva în timp problemele pe care le au în prezent.

Din punctul nostru de vedere, al membrilor delegației Parlamentului European, viitorul Chinei sună extrem de bine, iar Summitul UE-China de mâine se anunță unul cu atât mai interesant. UE trebuie să își facă din China un partener pe termen lung pentru beneficiul comun al celor două mari puteri economice.