Gânduri la finalul vizitei oficiale în China

Category: Stiri

În perioada 12-19 iulie 2018, în calitate de membru al Delegației cu Republica Populară Chineză din cadrul Parlamentului European și ca membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională REGI, mă aflu într-o vizită de lucru în China. Împreună cu ceilalți patru colegi ai mei din Parlamentul European care formează delegația – Lambert van Nistelroij (Olanda), Jan Olbrycht (Polonia), Miroslav Mikolasik (Slovacia) și Jordi Sole (Spania), vom avea o serie de vizite și întâlniri cu reprezentanți ai statului chinez în ceea ce privește consolidarea relațiilor de prietenie UE-China și vom vedea exemple de bune practici în ceea ce privește tehnologia de ultimă generație folosită în urbanism și dezvoltare regională, un management eficient al marilor aglomerări urbane, ce presupune transportul inteligent și prietenos cu mediul, dar si exemple Smart City.

În ultima zi a vizitei oficiale în China, gazdele noastre au organizat o întâlnire cu doi dintre cei mai mari susținători chinezi ai relațiilor UE-China, adică domnul Song Jingwu, vicepreședinte al Asociației de Amiciție a Poporului Chinez cu Străinătatea, un organism extrem de activ în ceea ce privește impulsionarea relațiilor Chinei cu orice țară care își dorește legături diplomatice și economice cu chinezii și domnul Shen Xin, directorul general al Departamentului pentru Europa al Asociației de Prietenie a Poporului Chinez cu Alte Țări.

Europarlamentarul Gabriela Zoana si delegatia chineza

La întâlnirile organizare astăzi de gazdele noastre au participat și ambasadorul UE în China, Excelența Sa, domnul Hans Dietmar Schweisgut dar și ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în China, Excelența Sa, domnul Basil Vasilică Constantinescu.

Discuțiile de astăzi s-au purtat pe marginea unor subiecte de mare interes atât pentru noi, cei care formăm Delegația Parlamentului European în China, dar și pentru gazdele noastre.

Despre relațiile UE-China prin prisma Summitului recent încheiat

Unul dintre subiectele abordate a fost, bineînțeles, rezultatul Summitului UE-China care s-a desfășurat pe 16 Iulie la Pekin și care s-a concretizat prin întărirea legăturilor diplomatice și politice între UE și China. Am concluzionat cu toții că este un rezultat excelent, având în vedere în special declarațiile recente ale președintelui Trump, declarații în care acesta numea atât China cât și UE dar și țări terțe, precum Rusia sau Canada, drept ”inamici economici” ai Statelor Unite.

Dincolo de orice limbaj mai puțin diplomatic al președintelui american, este clar că SUA își vor regândi abordarea relațiilor economice cu statele sau uniunile de state cu care întrețin schimburi comerciale de un anumit volum, așa cum sunt UE și China, în special din cauza deficitului comercial pe care îl înregistrează americanii în relațiile cu acestea. Pe scurt, americanii importă mai mult decât exportă din aceste state și președintele Trump încearcă să încline balanța în favoarea SUA.

Legăturile dintre UE și China se prefigurează a se dezvolta la un nivel nemaiîntâlnit până în prezent și valoarea schimburilor economice este în creștere. Este un lucru pozitiv atât pentru Uniunea Europeană, renumită pentru calitatea bunurilor pe care le exportă, cât și pentru China, a cărei industrie producătoare de tehnică IT a început să ia avânt. Pe lângă aceasta, să nu uităm că atât China cât și UE reprezintă, una pentru cealaltă, imense piețe de desfacere și orice intensificare a schimburilor comerciale este de bun augur.

Câteva considerente în calitate de vicepreședinte al Comisiei AGRI

Ultima zi in China

În calitate de vicepreședinte al Comisiei AGRI din cadrul Parlamentului European am ținut să apreciez faptul că în ultimii ani s-au intensificat schimburile comerciale privind produsele agricole între China și Uniunea Europeană, apreciind eforturile pe care gazdele noastre le fac pentru ca produsele lor agricole să respecte standardele ridicate de calitate impuse pe piața Uniunii Europene.

Din acest punct de vedere, chinezii și-au asumat să remedieze problemele pe care le-am semnalat în ceea ce privește situațiile în care produsele agricole din China nu respecta procentul maxim de pesticide impus de piața europeană, cauza acestei probleme fiind normele prea îngăduitoare pe care în acest moment agricultorii chinezi fiind obligați să le respecte.

Totuși, așa cum am văzut pe parcursul acestei săptămâni, China face mari eforturi pentru a combate și reduce poluarea și pentru a implementa principii ecologice sănătoase, care să asigure o dezvoltare sustenabilă, pe termen lung țării. Astfel, vor fi introduse norme mai stricte pentru producătorii agricoli chinezi care doresc să exporte în Uniunea Europeană, astfel încât să fie evitate situațiile în care produsele agricole din China să fie refuzate la export.

Gânduri pentru viitor – ”One belt, one road”

Belt and Road

Sursa hărții: Reuters.com

Discuția cu gazdele noastre nu putea să se încheie fără considerente asupra celui mai ambițios proiect de infrastructură lansat vreodată la nivel mondial – proiectul ”Belt and Road” sau ”One belt, one road” care se dorește a reface vechiul Drum al Mătăsii și care va lega China cu peste 70 de țări din Asia, Europa și Africa pe mare și pe uscat.

Chinezii construiesc masiv, în parteneriat cu diferite țări, autostrăzi, linii de cale ferată și inaugurează rute fluviale și maritime în dorința de a lega economic China de restul lumii. Acest mega-proiect constituie o oportunitate atât pentru chinezi, care vor putea efectua schimburile comerciale cu lumea întreagă mult mai ușor, cât și pentru țările europene în special, care din perspectiva relansării relațiilor UE-China la un nivel nemaivăzut până acum vor putea profita de construirea rețelelor de infrastructură moderne.

Dialog cu Excelența Sa Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în China

Gabriela Zoana in dialog cu ambasadorul Romaniei in China

Tot astăzi am avut onoarea de a purta un dialog constructiv cu Excelența Sa Basil Vasilică Constantinescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în China. Discuțiile au vizat atât modalitățile prin care se pot promova acțiunile pe care România le desfășoară cu ocazia Centenarului Marii Uniri dar și potențialul masiv pe care produsele românești le au pe o piață precum cea din China.

Interesul chinezilor pentru a investi în tehnologie în țara noastră, în parcurile industriale și huburile IT, a fost încă un punct important în cadrul întrevederii și am fost de acord că România reprezintă un punct de atracție pentru investitorii din întreaga lume pentru capacitatea și talentul pe care le demonstrează tinerii noștri.

În ceea ce privește produsele agricole produse de chinezi, am amintit în timpul discuțiilor anumite probleme pe care acestea încă le au, în sensul că anumite eșantioane trimise spre export în Uniunea Europeană prezintă un conținut de pesticide ce depășește cantitatea maximă admisă de normele europene.

Ca o concluzie, China rămâne o piață extrem de atractivă pentru produsele românești și reprezintă un partener pe care trebuie să îl avem în vedere dacă dorim să creștem nivelul exporturilor românești.