Bilanțul celor 6 luni de guvernare sau ce i-a supărat pe cei din Opoziție

Category: Stiri

Observăm în această perioadă o recrudescență a acțiunilor ostile la adresa Guvernului din partea Opoziției, atât prin intermediul unor acțiuni politice, conduse în principal de președintele Johannis, liderul de facto al PNL, dar și prin acțiuni de gherilă politică, purtate prin intermediul unor persoane terțe, neafiliate politic, așa cum a fost și șoferul de tir care s-a plimbat prin România cu numerele de înmatriculare care sfidau bunul simț, sau purtate prin intermediul unor grupuri de persoane care se organizează cu ordin de la partid pe rețelele de socializare.

Mitingul din data de 10 august pare să fie pregătit ca un punct culminant al tuturor acestor eforturi menite a discredita imaginea și performanțele actualului guvern în fața electoratului.

Ce a determinat însă Opoziția să recurgă la astfel de acțiuni disperate și care depășesc cu mult cadrul unui dialog politic civilizat?

BILANȚUL PRIMELOR 6 LUNI DE GUVERNARE DIN 2018

Publicarea bilanțului premierului Viorica Dăncilă, la 6 luni de guvernare, a determinat Opoziția să iasă cu atacuri virulente, în speranța că va putea știrbi imaginea pozitivă a rezultatelor care s-au obținut. Singurul interes al actualei Opoziții este să critice cât mai mult guvernul  condus de Viorica Dăncilă pentru a câștiga puncte electorale.

Care sunt rezultatele care au înfuriat Opoziția? Încercăm să punctăm doar câteva dintre succesele obținute de actualul premier:

  • Creșterea cu 12% a veniturilor bugetare, de la 117,2 miliarde de lei în semestrul I 2017 la 132 miliarde lei în semestrul I 2018.

Această creștere a permis de fapt mărirea salariilor și pensiilor pentru bugetari respectiv pensionari și rectificarea bugetară pozitivă la 7 luni. Dacă nu ar fi avut loc o creștere a încasărilor la buget, PSD nu și-ar fi permis să decidă aceste majorări de care se bucură o mare parte dintre români.

  • Creșterea sumelor primite de la Uniunea Europeană – de la rezultatele catastrofale ale Guvernului ZERO (guvernul de tristă amintire condus de Dacian Cioloș), care absorbise aproape ZERO fonduri într-un an de guvernare, guvernul condus de Viorica Dăncilă a reușit absorbția a 6,8 miliarde lei, o sumă care crește cu 19,7% față de rezultatele din semestrul I 2017.

Absorbția ZERO a fondurilor în perioada guvernării tehnocrate a tras extrem de mult România în jos din punct de vedere al rezultatelor financiare pe care le-ar fi putut obține cu ajutorul sumelor de bani ce ar fi trebuit să vină de la Uniunea Europeană. După ce în 2017 PSD a reușit să aducă absorbția fondurilor pe plus, acum crește din nou sumele atrase și încearcă obținerea unui procent cât mai mare până la finalul anului; în acest moment, procentul de absorbție al fondurilor europene este de 19%, cu 3 puncte procentuale mai mare față de Decembrie 2017 și cu 13 puncte procentuale mai mare ca în Decembrie 2016.

  • Creșterea investițiilor publice, de la 6 miliarde lei în semestrul I 2017 la 9,1 miliarde lei în primele 6 luni ale anului curent. 

Investițiile publice presupun lucrări de infrastructură (drumuri, autostrăzi) sau lucrări de utilitate publică în diverse domenii, lucrări care aduc cetățenilor plus valoare în comunitățile lor și le furnizează mai bine sau mai rapid anumite servicii de utilitate publică.

  • Creșterea investițiilor străine directe, de la 1,93 miliarde Euro în semestrul I 2017 la 2,21 miliarde Euro în semestrul I 2018.

Investițiile străine sunt un reper al bunului mers al economiei – atunci când investitorii observă o stabilitate economică și o predictibilitate financiară, dar și o creștere economică, așa cum se poate observa în perioada actualei guvernări, aceștia investesc mai mult în respectiva țară. Acesta este mecanismul care a determinat creșterea investițiilor străine în acest semestru și realizarea este cu atât mai mare cu cât în semestrul I 2016 aceste investiții se ridicau abia la 1,33 miliarde Euro.

  • Creșterea salariilor și pensiilor

Guvernul a crescut punctul de pensie cu 10% iar regândirea grilei de salarizare a dus la creșteri salariale pentru bugetari – de exemplu, medicilor rezidenți, gradul I, le-au fost crescute salariile cu 162%, de la 1582 lei în decembrie 2017 la 4152 lei în prezent!

  • Subvențiile către fermieri au fost plătite la timp

Agricultura, un domeniu foarte important pentru economia românească, a avut un an bun iar fermierilor li s-au plătit subvenții de 1,7 miliarde Euro în primul semestru, în timp ce 1 miliard de Euro a fost plătit în avans pentru toamna acestui an.

  • Continuarea unor programe de stimulare a economiei 

Programul ”Investește în tine”, care oferă posibilitatea contractării unor credite fără dobândă de până în 40.000 lei pentru studii, participarea la activități științifice, achiziționarea de cărți, etc. sau programul pilot ”Start-up Nation”, în cadrul căruia peste 5800 de firme au primit deja plățile aferente contractelor încheiate, au contribuit la stimularea mediului antreprenorial și a competitivității pe piața muncii.

  • Aprobarea unor parteneriate în sistem public-privat pentru derularea unor proiecte majore de infrastructură

Realizarea unor proiecte de infrastructură în parteneriat public-privat stimulează investițiile mediului privat în astfel de proiecte, contribuie la crearea unor locuri de muncă și oferă participanților la trafic modalități optime de a ajunge la destinație, la finalizarea acestora.

 

Este normală reacția violentă a Opoziției la publicarea acestor rezultate?

Pentru cei din Opoziție, se pare că da. Pentru cetățeanul român obișnuit, acțiunile care sfidează bunul simț (vezi campania denigratoare la adresa PSD, catalizată de câteva televiziuni de știri) sau acțiunile care îndeamnă la violență (vezi îndemnurile viralizate pe rețelele de socializare cu ocazia mitingului de vineri) nu sunt deloc normale.

Pentru Opoziție este normal să încerce să știrbească imaginea pozitivă a realizărilor acestui Guvern, întrucât succesele PSD înseamnă procente în minus la urne pentru PNL la următoarele alegeri. Pentru cetățeanul obișnuit, cel care este de fapt beneficiarul acestor măsuri de bun augur pentru țară și beneficiarul creșterii economice, aceste încercări disperate ale Opoziției sunt privite cu atât mai mult ca fiind complet anti-naționale, ele fiind purtate atât în România cât și la Bruxelles sau în cancelariile occidentale.

Pentru Opoziție este normal, în lipsa unui lider adevărat, să încerce să îl folosească pe președinte ca principal vector de imagine și să-l invite ca speaker principal la adunările de partid. Pentru cetățeanul obișnuit, prezența președintelui României la chermezele sau ședințele oricărui partid reprezintă o abatere gravă de la principiul echidistanței politice.

Se demonstrează încă o dată faptul că actuala opoziție politică nu are nici viziunea de țară, nici bunul simț și nici calmul politic necesar pentru a-și vedea visul împlinit – acela de a prelua guvernarea. Pentru că, nu-i așa, o formațiune politică ce se ascunde după președintele țării în lipsa unor lideri adevărați în rândul membrilor proprii, un partid care ba se dezice, ba se alătură mișcărilor de gherilă online, după cum îi dictează interesul și un partid care nu are decența să observe rezultatele excelente pe care actualul guvern le-a obținut în primele 6 luni de activitate, este un partid care nu are ce căuta vreodată la cârma țării.

Aceasta îi supără de fapt pe cei din Opoziție – au realizat, prin prisma bilanțului pozitiv al Guvernului Viorica Dăncilă, că sunt incapabili de a obține performanțe mai bune. Din acest motiv, recurg la îndemnarea unei anumite părți a populației la acțiuni violente, așa cum se întâmplă și în prezent.

Am convingerea că actualul guvern va ști să ignore criticile nefondate și își va continua parcursul extrem de bun din primul semestru și în cel de-al doilea, astfel încât bilanțul după primul an de guvernare să fie unul excelent.