Politica de coeziune europeană post-2020 avantajează din plin România

Category: Stiri

România va fi una dintre puținele țări favorizate de viitoarea Politică de coeziune iar fondurile pentru dezvoltare regională alocate țării noastre în perioada 2021-2027 vor crește până la 27,2 miliarde Euro, de la 25,2 miliarde Euro cât i-au fost alocate în actualul exercițiu financiar – aceasta este concluzia conferinței pe care am organizat-o ieri, 23 August, la Parlamentul European, un eveniment cu tema ”Politica de Coeziune la nivelul Uniunii Europene după 2020”.

Conferinta Politica de Coeziune - 23 August

După veștile bune care au venit de cel mai înalt nivel al Uniunii Europene în ceea ce privește viitoarea Politică Agricolă Comună, cea care va acoperi intervalul financiar 2021-2027 și care va oferi o șansă agricultorilor mici și mijlocii, cei care formează în România cea mai mare masă a agricultorilor, iată că veștile bune continuă să vină și în ceea ce privește fondurile europene alocate dezvoltării regionale, atât în ansamblul lor cât și în ceea ce privește strict țara noastră.

Principiile și scopul viitoarei Politici de coeziune

Politica de coeziune este și va rămâne principala strategie de investiții regionale a Uniunii Europene și după 2020, cu un buget alocat de 373 miliarde Euro. Aceasta este cea mai mare sumă alocată vreodată acestei politici și, din analizele care au precedat alocarea acestei sume uriașe, va fi cea mai de succes politică de până acum.

De ce?

În primul rând s-a făcut o analiză mai detaliată și de acuratețe a ceea ce înseamnă decalajul de dezvoltare între regiuni, fie ele din aceeași țară sau din țări diferite. În perioada 2021-2027 se dorește nici mai mult nici mai puțin decât nivelarea economică a Uniunii Europene, egalizarea între regiunile dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate prin ridicarea celor din urmă la un alt nivel. Fondurile europene vor fi destinate așadar regiunilor mai puțin dezvoltate și se va avea în vedere sustenabilitatea proiectelor care vor fi depuse în vederea aprobării.

În al doilea rând, așa cum au asigurat oficialii europeni, viitoarea Politică de coeziune va fi una simplificată din punct de vedere al modalității de accesare a fondurilor europene, menită să elimine o parte din birocrația specifică din prezent. Trebuie să ne amintim în acest context că una dintre principalele cauze pentru care românii încă eșuează în accesarea cu succes a fondurilor europene este numărul mare de proceduri și de documente cerute de către Bruxelles, iar dacă oficialii europeni s-au decis să simplifice mecanismul accesării acestor fonduri, atunci vom avea cu siguranță o rată de absorbție mult mai mare. Aceasta este o veste extrem de bună pentru România și va trebui să încurajăm, prin comunicarea acestor modificări, cât mai mulți doritori să aplice pentru accesarea acestor fonduri.

Pe de altă parte, autoritățile locale vor fi mult mai implicate în gestionarea fondurilor europene alocate regiunilor din care fac parte, iar cadrul unic de reglementare va ușura înțelegerea mecanismelor prin care aceste fonduri vor ajunge la beneficiarii finali. Așa cum am văzut în decursul vizitelor externe pe care le-am făcut, ultima dată în Slovenia, autoritățile locale la nivel european sunt extrem de implicate în accesarea fondurilor europene de coeziune, iar acest lucru este vizibil atât în rata mare de absorbție a acestor fonduri cât și în succesul acestor proiecte realizate din bani europeni în beneficiul locuitorilor unităților administrativ-teritoriale care au aplicat pentru finanțare europeană.

O altă veste bună pentru România este că țara noastră face parte din grupul restrâns al statelor care vor primi o alocare financiară mai mare cu 2 miliarde de Euro pentru viitoarea Politică europeană de coeziune, reprezentând o creștere de 8% față de alocarea prezentă. Viitorul sună bine pentru dezvoltarea regională din România în perioada 2021-2027, iar țara noastră are posibilitatea, în viitorul exercițiu financiar, să elimine, prin accesarea masivă a fondurilor europene de coeziune, decalajele care încă există între diferitele regiuni în ceea ce privește dezvoltarea economică.

Concluzia – Politica europeană de coeziune va reprezenta o oportunitate imensă pentru România. Este momentul să devenim mai eficienți!

Politica de coeziune - eveniment organizat la Parlamentul European

Politica europeană de coeziune pentru exercițiul financiar 2021-2027 va reprezenta o oportunitate imensă pentru România – vom dispune de fonduri mai multe cu 2 miliarde de Euro față de alocarea prezentă, aplicanții vor avea mai puține obstacole birocratice iar nevoile fiecărei regiuni în parte vor putea fi abordate cu o altă filosofie economică.

România nu a profitat până acum așa cum ar fi trebuit de acestă oportunitate a accesării fondurilor europene, iar ratele de absorbție, deși s-au îmbunătățit în ultimii ani, au rămas mici în comparație cu reușita altor țări europene. Este momentul să înțelegem ce oportunitate avem și să profităm maxim de ea pentru reducerea decalajelor de dezvoltare între regiuni; în caz contrar, riscăm să rămânem în urma unor state mai mici, dar extrem de eficiente în accesarea fondurilor de coeziune.