Forumul tinerilor politicieni – Paris, 2018

Category: Stiri

În perioada 18-19 Septembrie am participat în calitate de membru al Parlamentului European la Forumul tinerilor politicieni 2018, eveniment ce anul acesta s-a desfășurat la Paris. Evenimentul a fost unul deosebit, la întâlniri luând parte politicieni de renume francezi și europeni, persoane care, prin reputația lor și modul de a face politică, au constituit o inspirație pentru toți tinerii eurodeputați și membri ai parlamentelor naționale care am fost prezenți în aceste zile la Paris.

Gabriela Zoana, Forumul de la Paris

Participarea mea la Forumul tinerilor politicieni a debutat cu o întâlnire foarte constructivă cu Excelența sa, ambasadorul României în Republica Franceză, d-nul Luca Niculescu. Am discutat cu acesta despre situația românilor care locuiesc în Franța și problemele acestora, despre candidatura noastră la OECD, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, acolo unde alături de Argentina îndeplinim condițiile de aderare și despre capacitatea noastră de a îmbunătăți imaginea României în ansamblul ei, pe plan internațional, în perspectiva preluării președinției Consiliului Uniunii Europene începând de la 1 Ianuarie 2019.

Gabriela Zoana, Forumul de la Paris, ambasadorul României în Republica Franceză, d-nul Luca Niculescu

Totodată, am discutat cu ambasadorul României în Franța despre ecoul extraordinar pe care l-a avut evenimentul “Tradiții românești” la Strasbourg în rândul colegilor europeni și despre modalități prin care putem face cunoscute tradițiile românești peste hotare în an Centenar. Am fost de acord amândoi că astfel de manifestări fac extrem de mult bine imaginii României în lume și contribuie semnificativ la promovarea valorilor românești în plan european.

În cadrul Forumului tinerilor politicieni am avut o întâlnire foarte interesantă cu d-na Brune Poirson, secretarul de stat al Ministerului pentru o tranziție ecologica si solidara din Franța. Reformele pe care le fac francezii în ceea ce privește ecologia pot fi un exemplu de bune practici pentru celalalte state europene ai căror cetățeni încă nu conștientizează importanța protecției mediului înconjurător.

Întâlnirea a fost una pe care toți cei prezenți am apreciat-o, cu atât mai mult cu cât ultimul mare acord al liderilor mondiali în ceea ce privește clima a avut loc la Paris – Acordul privind schimbările climatice a fost semnat în aprilie 2016 și ratificat de Uniunea Europeană la 5 Octombrie 2016.

Gabriela Zoana, Forumul de la Paris, Brune Poirson

O semnificație aparte pentru mine și pentru țara noastră, în actualul context internațional, a avut întâlnirea de la sediul OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică); aici m-am întâlnit cu secretarul general OECD, d-nul Jose Angel Gurria și cu directorul de Afaceri Publice și comunicare al OECD, d-nul Anthony Gooch, persoane cheie pentru România care la acest moment este unul dintre statele care dorește accederea în această organizație extrem de importantă pentru economia statelor membre.

 

 

 

Gabriela Zoana, Forumul de la Paris

Le-am solicitat celor doi oficiali sprijinul pentru aderarea României la OECD, întrucât alături de Argentina îndeplinim toate condițiile pentru a adera la această organizație. I-am asigurat în egală măsură că România apreciază activitatea proactivă pe care cei doi o depun în sprijinul candidaturii țării noastre.

Gabriela Zoana, Forumul de la Paris, Anthony Gooch

În decursul unei alte întâlniri am avut surpriza să descopăr că părerea fostului președinte francez, d-nul Valery Giscard d’Estaing, despre situația actuală din politica românească este foarte bine conturată și corectă. Un lucru este cert: preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene din ianuarie 2019 va pune România în rândul cercurilor de influență europene. Este datoria noastră, a oamenilor politici, să influențăm pozitiv parcursul european al țării noastre și să ducem la bun sfârșit mandatul care ne va fi acordat.

Gabriela Zoana, Forumul de la Paris, Jose Angel Gurria

Forumul tinerilor politicieni de la Paris s-a încheiat miercuri. A fost o bucurie să reprezint Parlamentul European la forumul EU40 alături de deputați și senatori din Parlamentul României.

Gabriela Zoana, Forumul de la Paris

Agenda întâlnilor s-a concentrat de fapt pe solidaritatea și colaborarea între politicienii din statele membre, indiferent de apartenența de o parte sau alta a eșichierului politic. Este o bucurie pentru mine să constat că forțele politice din România, așa cum sunt PSD, ALDE, PNL, USR și PMP, pot să fie unite atunci când interesul național o cere.

Noi, generația tinerilor politicieni, demonstrăm că se poate!