Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterană, Cagliari 2018

Category: Stiri

În perioada 22-23 Septembrie a.c. am participat, în calitate de eurodeputat, la evenimentul ținut sub egida Adunării Parlamentare a Uniunii pentru Mediterană ce a avut loc la Cagliari, Italia.

Acest eveniment a urmat Summitului președinților parlamentelor țărilor membre ale Uniunii pentru Mediterană ce a avut loc la Cairo în luna aprilie a acestui an și a avut ca prim scop trecerea în revistă a propunerilor făcute atunci și a stadiului îndeplinirii lor. Dacă vă amintiți, și aici mă adresez cititorilor articolelor mele, la acel Summit am avut un discurs apreciat în cadrul Adunării, despre problematica terorismului  în regiunea Mediterană.

Spuneam la precedenta întâlnire a țărilor membre ale Uniunii pentru Mediterană că…

…în ultimii ani am fost cu toții, prin intermediul mass-media, martorii unor atacuri teroriste care au avut loc în diferite zone ale globului. Actele de tip terorist constituie unele dintre cele mai grave încălcări ale valorilor universale ce privesc demnitatea umană, libertatea, egalitatea în drepturi, drepturile omului și libertățile fundamentale pe care se bazează Uniunea.

În același timp, actele teroriste reprezintă o amenințare permanentă asupra securității cetățenilor și subminează echilibrul economic și social al țărilor vizate de astfel de atentate.

Pe de altă parte, nu trebuie uitat faptul că natura transfrontalieră a terorismului necesită un răspuns coordonat la nivel european și internațional, dar și între agențiile europene cu atribuții în acest sens, și aș aminti aici Eurojust și Europol.

Din păcate, dezvoltarea tehnologiilor comunicaționale și nu numai, a permis teroriștilor să utilizeze rețelele sociale din plin. Din acest motiv, o cale eficientă de a lupta împotriva terorismului pe internet este identificarea și ștergerea conținutului online care promovează radicalizarea sau incită la comiterea unor acte teroriste.

Am în acest context convingerea că mijloacele și resursele disponibile pentru cooperarea între agenții vor fi utilizate și pentru a colecta și obține dovezile electronice necesare în decursul investigațiilor judiciare.

Toate țările europene și mediteraneene trebuie să facă tot ce le stă în puteri pentru a coopera cu țări terțe pentru a asigura blocarea serverelor, ștergerea materialelor sau a conturilor care promovează acte teroriste sau radicalizarea tinerilor, după caz.

Acest lucru va fi posibil prin acțiuni ale autorităților publice, legislative, non-legislative sau judiciare.

Suntem cu toții conștienți că instabilitatea politică, inegalitățile sociale, lipsa oportunităților, în special cele educative, și sărăcia generalizată în anumite comunități favorizează răspândirea actelor teroriste.

Din aceste motive trebuie să cooperăm cu toții, la nivelul statelor membre ale Uniunii pentru Regiunea Mediteraneană, pentru a pune în aplicare un plan pe termen lung cu scopul de a combate rădăcinile fenomenului, pentru a promova dezvoltarea economică și pentru a investi în educație.

 

Problematica discutată la evenimentul de la Cagliari – Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterană

Eurodeputat Gabriela Zoana la Cagliari, 2018

A fost o întâlnire care s-a ținut în Italia, poate nu întâmplător, și, printre subiectele discutate, cel mai aprins a fost acela al problemei refugiaților și imigranților. Să nu uităm că autoritățile italiene au refuzat intrarea în țară pentru mii de imigranți, după ce în 2017 au acceptat peste 85.000. Recent, premierul Mateo Salvini a declarat public că Italia nu poate fi ”tabăra de refugiați a Europei”, iar cazurile în care Paza de Coastă italiană intervine pentru a împiedica vasele cu refugiați să acosteze pe țărmul italian sunt de notorietate în Uniunea Europeană.

Participanții la evenimentul de la Cagliari au ținut să amintească faptul că imigranții și refugiații fac la rândul lor subiectul convențiilor internaționale care protejează drepturile omului și că astfel de cazuri, în care autoritățile unui stat membru pune în pericol viața celor de la bordul unui vas refuzându-le acostarea deși vasul este plin de sute de oameni care nu au mai băut apă și nu au mai mâncat de câteva zile, nu reprezintă o abordare umană a situației.

La acest eveniment țări precum Ungaria, Polonia sau Cehia au fost indicate ca țări care resping refugiații și imigranții din zonele de conflict, deși sunt parte la rândul lor a tratatelor și convențiilor internaționale.

Un alt subiect important a fost acela al conflictului dintre Israel și Palestina, un conflict care nu pare să se încheie prea curând și un conflict cu care au crescut generații întregi de evrei și palestinieni. Rezolvarea acestui conflict ține atât de politica pe care o duc cele două țări dar și de presiunile pe care le face comunitatea internațională pentru o rezolvare pașnică a situației.

Sunt probleme importante pentru rezolvarea cărora Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterană încearcă să își aducă o contribuție semnificativă, măcar prin discuții pe marginea acestora și prin emiterea unor documente oficiale ale rezultatului întâlnirilor care să stabilească o agendă pentru viitor. Niciun membru al delegațiilor nu este nerealist încât să își închipuie că se vor putea rezolva problemele acestea în urma unui singur eveniment, dar cu toții suntem destul de pragmatici și optimiști încât să fim convinși că astfel de adunări vor putea contribui semnificativ la rezolvarea lor într-un viitor pe care îl sperăm cât mai apropiat.