În Delegația pentru Relația cu Africa de Sud a Parlamentului European – ziua I

Category: Stiri

În perioada 30 Octombrie – 2 Noiembrie mă aflu într-o vizită oficială în Africa de Sud alături de colegi din cadrul Parlamentului European. Vizita noastră în Africa de Sud precede primirea președintelui sud-african Cyril Ramaphosa în plenul Parlamentului European, pe 14 Noiembrie, la Strasbourg, dar precede și Summitul UE-Africa de Sud, la Bruxelles, pe 15 Noiembrie – aceste două evenimente vor fi cruciale pentru viitorul relațiilor politice și economice între Uniunea Europeană și Africa de Sud.

Gabriela Zoana in delegatia Parlamentului European in Africa de Sud

Prima zi a însemnat și primul contact cu oficialii sud-africani dar și cu realitățile socio-economice din această țară africană. La 24 de ani de la încheierea regimului apartheid din Africa de Sud, am găsit o țară care are încă multe răni neînchise. Africa de Sud, deși cunoaște o importantă schimbare în bine de la alegerea noului președinte, Cyril Ramaphosa, încă se confruntă cu o rată a șomajului în jur de 25%, cu cea mai mare diferență între clasa bogată și clasa săracă din întreaga lume, cu insecuritate și cu violență bazată pe gen sau rasială, dar și cu un grad extrem de analfabetism, 78% dintre școlarii de clasa a IV-a neștiind să scrie sau să citească. În plus, dacă mai adăugăm și faptul că Africa de Sud, cu 7,1 milioane de persoane care trăiesc cu HIV, reprezintă cea mai mare zonă epidemică de acest tip din întreaga lume, avem o imagine adecvată a realităților acestui stat care încearcă din răsputeri să își rezolve problemele sociale.

Un lucru pe care nu ai cum să nu îl observi odată ajuns în Africa de Sud și discutând cu locuitorii: imaginea lui Nelson Mandela și faptele lui sunt încă vii în memoria colectivă. Vizitând casa memorială Nelson Mandela am realizat că sud-africanii aveau nevoie de un lider ca acesta pentru a lupta, în primii ani de după abolirea regimului apartheid, cu mentalitățile și cu amintirea crimelor trecutului.

Europarlamentarul Gabriela Zoana la Nelson Mandela House, Africa de Sud

Din acest punct de vedere, gazdele noastre ne-au organizat întâlniri cu reprezentanți ai societății civile sud-africane care, prin intermediul organizațiilor pe care le reprezintă, depun eforturi considerabile pentru a lupta împotriva violenței de gen, împotriva violențelor și fraudelor electorale și împotriva inegalităților sociale care divizează societatea din Africa de Sud. Deși au eliminat apartheidul în 1994, am putut observa cu tristețe că această țară trăiește încă, din păcate, o divizare puternică, deși dovedește o voință formidabilă de a-și închide acel capitol nefericit din istoria sa recentă.

Întâlnirea pe care am avut-o la sediul din Pretoria cu șeful Delegației Permanente a Misiunii Uniunii Europene în Africa de Sud, Marcus Cornaro, dar și întâlnirea pe care am avut-o cu ambasadorul României în Africa de Sud, domnul Marius Borănescu, ne-au edificat asupra importanței relațiilor dintre Uniunea Europeană, țările membre ale Uniunii și Africa de Sud. Europa are nevoie de prieteni mai mult ca oricând, iar Africa de Sud se poate dovedi un aliat comercial și un partener strategic al Uniunii pe termen lung. În plus, Africa de Sud are nevoie de Uniunea Europeană din perspectivă diplomatică, politică și comercială.

Europarlamentarul Gabriela Zoana la intalnirea cu ambasadorul Romaniei in Africa de Sud

La o privire mai atentă, Africa de Sud și Uniunea Europeană împărtășesc experiențe comune, în special în ceea ce privește problema imigrației. La fel cum în Europa trăim o criză a imigranților, în sudul Africii au ajuns peste 1,5 milioane de imigranți din Zimbabwe, iar Africa de Sud constituie în acest moment o sursă pentru imigrația legală și ilegală către continentul european. Pentru astfel de probleme este nevoie de o cooperare mai strânsă între autoritățile europene și cele de pe continentul african.

Tot astăzi am avut o întâlnire interesantă cu reprezentanții unor think-tank-uri sud africane, întâlnire găzduită de Delegația Uniunii Europene. Am avut plăcerea să întâlnim pe Gustavo de Carvalho, de la Institutul pentru Studii în Securitate, pe Sithembile Mbete, profesor la Universitatea din Pretoria și pe Elisabeth Sidiropoulos, președintele Institutului pentru Relații Internaționale ale Africii de Sud. Am avut parte de o întâlnire care ne-a arătat că sud-africanii și-au fixat un țel, acela de a deschide țara relațiilor internaționale cu diferite state, inclusiv cu Uniunea Europeană, pe care o văd ca pe un partener strategic, pe termen lung.

Am încheiat ziua după un zbor către Cape Town, acolo unde am avut o întâlnire cu reprezentanții oamenilor de afaceri din agricultură din Africa de Sud. Am aflat aici problemele cu care se confruntă, îndeosebi cea a proprietății terenurilor, și am împărtășit experiențele Uniunii Europene în ceea ce privește exploatarea agricolă sustenabilă.

Mâine dimineață începem ziua în forță, cu întâlniri cu parlamentarii sud-africani. Despre asta, însă, în articolul de mâine.