În perioada 30 Octombrie – 2 Noiembrie mă aflu într-o vizită oficială în Africa de Sud alături de colegi din cadrul Parlamentului European. Vizita noastră în Africa de Sud precede primirea președintelui sud-african Cyril Ramaphosa în plenul Parlamentului European, pe 14 Noiembrie, la Strasbourg, dar precede și Summitul UE-Africa de Sud, la Bruxelles, pe 15 Noiembrie – aceste două evenimente vor fi cruciale pentru viitorul relațiilor politice și economice între Uniunea Europeană și Africa de Sud.
Așa cum vă promiteam ieri, la finalul articolului care descria experiența mea în timpul primei zile a delegației interparlamentare în Africa de Sud, astăzi voi continua să vă împărtășesc din impresiile pe care mi le-a lăsat, social, economic și politic, această țară care încă se luptă să își închidă rănile trecutului.
Dacă ziua de ieri a fost destinată în principal întâlnirilor cu tink-tank-uri și cu reprezentanți ai societății civile, de la care am aflat dificultățile perioadei de tranziție post-apartheid, între care sărăcia extremă a unei mari părți a populației, inegalitățile sociale, violența de gen și analfabetismul, astăzi am avut programate întâlniri în Cape Town cu membri ai Parlamentului.
Prima surpriză, odată ajunși aici, plăcută de altfel, a fost să constatăm că președinta Parlamentului este o femeie – Baleka Mbete. Aceasta ne-a primit cu zâmbetul pe buze, foarte sigură pe ea și prezentând cu mândrie componența Parlamentului sud-african dar și principalele îndatoriri ale membrilor Adunării Naționale.
Am aflat că a fost aleasă în această funcție în urmă cu patru ani, iar din 1976 și până în 1990 a trăit în exil, la fel ca foarte mulți conaționali, departe de ororile apartheidului. Baleka Mbete își dorește mai mult ca oricând să contribuie la ridicarea țării sale deasupra amintirilor trecutului și să coaguleze o națiune care dorește să treacă peste experiența copleșitoare care a marcat-o.
Discuțiile nu s-au axat însă numai pe aceste chestiuni ce privesc societatea sud-africană și pe modul în care își reconstruiește un drum al său, ci s-au concentrat, în special în a doua parte a zilei și pe cooperarea economică între Uniunea Europeană și Africa de Sud.
Așa cum menționam și în articolul de ieri, Africa de Sud și Uniunea Europeană se află într-un parteneriat strategic, parteneriat care a cunoscut suișuri și coborâșuri în ceea ce privește apropierea dintre cele două entități. Pe de o parte sud-africanii au realizat că apropierea de țările BRICS nu îi avantajează la fel de mult ca și apropierea de Uniunea Europeană, pe de altă parte UE a realizat că Africa de Sud reprezintă un partener care se poate dovedi extrem de viabil pe termen lung.
Uniunea Europeană este de ceva vreme cel mai important partener comercial și de investiții al Africii de Sud – schimburile comerciale cu UE reprezintă 25% din totalul schimburilor comerciale internaționale ale sud-africanilor, iar investițiile provenite din UE reprezintă 75% din totalul investițiilor în această țară. În plus, Africa de Sud reprezintă singura țară africană care are un parteneriat strategic cu Uniunea Europeană, fapt care îi conferă un statut aparte pe continent.
În acest condiții, a fost greu pentru partenerii noștri să explice motivația pentru care au impus taxe pentru anumite importuri provenite din Uniunea Europeană, așa cum au făcut pentru carnea de pui, unde găsim o taxă de protecție a producției interne de 35,3%, dar și să explice impunerea îndeplinirii unor formalități birocratice potențialilor investitori europeni.
Discuțiile cu politicienii sud-africani m-au convins în schimb că există o voință în vederea accelerării și consolidării acestui parteneriat și este posibil ca în viitoarea legislatură astfel de probleme precum cele expuse mai sus să se rezolve.
Un punct important astăzi pe ordinea de zi a fost întâlnirea cu ministrul adjunct pentru Relații Internaționale și Cooperare în Africa de Sud, domnul Luwellyn Landers, un excelent cunoscător al realităților politice internaționale și un extrem de abil diplomat, un punct forte al relațiilor externe sud-africane.
Voi continua să vă țin la curent cu ceea ce se petrece în timpul acestor întâlniri care se doresc a pregăti Summitul Uniunea Europeană – Africa de Sud din luna noiembrie și care încearcă să consolideze parteneriatul strategic al Europei cu sud-africanii.