În Delegația pentru Relația cu Africa de Sud a Parlamentului European – ziua III

Category: Stiri

În perioada 30 Octombrie – 2 Noiembrie mă aflu într-o vizită oficială în Africa de Sud alături de colegi din cadrul Parlamentului European. Vizita noastră în Africa de Sud precede primirea președintelui sud-african Cyril Ramaphosa în plenul Parlamentului European, pe 14 Noiembrie, la Strasbourg, dar precede și Summitul UE-Africa de Sud, la Bruxelles, pe 15 Noiembrie – aceste două evenimente vor fi cruciale pentru viitorul relațiilor politice și economice între Uniunea Europeană și Africa de Sud.

Ziua a treia din cadrul întâlnirilor interparlamentare din Africa de Sud a fost dedicată în întregime discuțiilor pe teme de interes comun UE-Africa de Sud. Aminteam în articolul de ieri despre faptul că Uniunea Europeană se află într-un parteneriat strategic cu statul sud-african, un parteneriat exclusiv din acest punct de vedere pe acest continent. Din această perspectivă, atât Uniunea, cât și Africa de Sud au așteptări mari de la ceea ce se dorește a fi un vector important pentru consolidarea relațiilor bilaterale.

Africa de Sud prețuiește acest parteneriat, în special în ceea ce privește partea sa economică, valoarea schimburilor comerciale cu Uniunea Europeană totalizând 25% din valoarea tuturor schimburilor comerciale înregistrate de statul sud-african. Mai mult, Uniunea Europeană este responsabilă pentru 75% din investițiile străine din Africa de Sud iar aceste cifre vorbesc de la sine despre valoarea pe care parteneriatul îl reprezintă pentru sud-africani.

Cu toate acestea, sunt încă situații de rezolvat, puncte sau idei la care încă nu s-a ajuns la un acord deplin, taxe comerciale de eliminat, iar astfel de evenimente, precum acesta la care participăm, dar și precum viitorul Summit Uniunea Europeană – Africa de Sud din această lună, de la Bruxelles, vor face ca parteneriatul să se dezvolte și să atingă noi valori.

Gabriela Zoana - ziua a treia a delegatiei interparlamentare in Africa de Sud

De altfel, discuțiile privind pregătirea Summitului UE – Africa de Sud, care va fi organizat la Bruxelles la o zi după primirea în plenul Parlamentului European a președintelui sud-african Cyril Ramaphosa, au monopolizat o mare parte din timpul alocat agendei zilei. Summitul inter-țări este văzut ca o oportunitate atât de către Uniunea Europeană cât și Africa de Sud pentru a-și consolida legăturile politice, diplomatice și comerciale; existența unor divergențe de opinii, în special în ceea ce privește existența unor taxe comerciale de protejare a industriei sud-africane, vor fi bifate fără îndoială pe agenda Summitului de pe 15 Noiembrie alături de alte subiecte de interes.

Un subiect extrem de interesant abordat astăzi a fost cel al stadiului implementării Zonei de Liber Schimb Pan-africane, care se dorește a deveni cea mai mare zonă liberă de schimb la nivel mondial. 44 dintre cele 55 de state membre ale Uniunii Africane au semnat în luna Mai la Kigali, Rwanda, înțelegerea prin care se dorește într-un viitor cât mai apropiat eliminarea taxelor la peste 90% dintre bunuri. Înțelegerea trebuie ratificată de cel puțin 22 de state pentru a intra în vigoare, însă odată semnată iar Zona de Liber Schimb devenită operațională, se estimează că schimburile comerciale intra-africane vor beneficia de o creștee de peste 50% în doar 3-4 ani!

În mod cert, Uniunea Europeană trebuie să ia în considerare acest aspect atunci când gândește dezvoltarea parteneriatului UE-Africa de Sud, în special în ceea ce privește partea lui comercială. Dincolo de acest lucru, intensificarea schimburilor inter-țări pe continentul african este un lucru de care vor profita statele membre ale Zonei de Liber Schimb, dar cu siguranță acest lucru va afecta exportatorii de bunuri către țările africane, inclusiv Uniunea Europeană.

Europarlamentarul Gabriela Zoana in delegatie in Africa de Sud

Un alt punct important pe ordinea de zi a fost acela al prezentării noutăților în ceea ce privește Planul Extern de Investiții al Uniunii Europene destinat țărilor africane.  Obiectivul principal al acestui plan, lansat în Septembrie 2017, este de a identifica zonele care generează migrație din cauza sărăciei, conflictelor interne și problemelor sociale și de a încerca rezolvarea acestora prin investiții punctuale care să asigure dezvoltarea sustenabilă a acestor țări sau regiuni.

Interesul Uniunii Europene în acest caz este de a limita migrația provenită din țările africane, iar interesul țărilor africane este de a-și dezvolta regiunile cu probleme socio-economice și de a le oferi propriilor cetățeni posibilitatea de-și asigura un venit care să nu-i mai determine să migreze către țările Uniunii. Fondurile pe care Uniunea dorește să le investească în acest program depășesc 4 miliarde de Euro până în 2020, dar cifra poate să crească ulterior în funcție de succesul programului.

Gabriela Zoană - intalnire cu femeile de afaceri din Africa de Sud

Discuțiile purtate cu președinta Comisiei pentru Comerț și Industrie din Congresul Sud- African, doamna Joan Fubbs, au fost edificatoare – Africa de Sud apreciază parteneriatul economic pe care îl are cu Uniunea Europeană și își dorește consolidarea acestuia, lucru pe care îl va face cunoscut și cu ocazia Summitului UE-Africa de Sud din luna Noiembrie.

Ziua de astăzi s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune, o declarație care se dorește a fi un preambul pentru ceea ce se va realiza în cadrul celor două evenimente importante de luna aceasta de la Strasbourg și Bruxelles.