În vizită oficială a delegației Parlamentului European în Kuweit

Category: Stiri

Vizita delegației Parlamentului European în Peninsula Arabă a continuat, după misiunea din Qatar, în Kuweit. Aici am participat la cea de-a noua Întâlnire Interparlamentară UE-Kuweit alături de colegii eurodeputați și de oficialitățile kuweitiene.

Vizita în Kuweit a fost una la nivel foarte înalt. Am fost primiți, în primul rând, de emirul statului Kuweit, șeicul Sabah Al-Ahmad Al–Jaber Al-Sabah, a cărui prezență la întâlnirea cu delegația europeană a vorbit de la sine despre importanța pe care statul arab o acordă relațiilor cu Uniunea Europeană.

Gabriela Zoana cu emirul Kuweitului

O surpriză extrem de plăcută pentru mine, ca româncă, a fost întâlnirea cu șeicul Jaber Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah, prim-ministrul kuweitian.

Gabriela Zoana cu prim-ministrul Kuweitului

Acesta și-a amintit cu plăcere și a vorbit cu interes despre vizita oficială în acest stat a premierului României, doamna Viorica Dăncilă, din luna octombrie a acestui an, exprimându-și dorința ca statul Kuweit și statele europene să își intensifice schimburile comerciale bilaterale. Șeicul a asigurat delegația europeană că statul său reprezintă un partener al Uniunii Europene în zona Golfului și și-a exprimat încrederea că președinția României la Consiliul Uniunii Europene va reprezenta un succes.

I-am mulțumit acestuia pentru gândurile sale și l-am asigurat că România va fi mereu un partener pentru statul Kuweit; cu acest prilej am subliniat potențialul agricol și industrial al României, încurajând oficialii kuweitieni să ia în considerare opțiunea creșterii schimburilor comerciale cu țara noastră pe aceste segmente.

O întâlnire interesantă am avut-o, în cadrul delegației oficiale, și cu vice-prim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe, șeicul Sabah Al-Khalid Al-Hamad Al-Sabah.

Eurodeputat Gabriela Zoana si ministrul de externe din Kuweit

Acesta, bun cunoscător al problematicii europene și al contextului geo-politic și economic internațional, a avut un dialog extrem de deschis cu membrii delegației noastre. Am fost asigurați că statul Kuweit își dorește a avea Uniunea Europeană ca partener politic și economic, motiv pentru care apreciază vizita și componența delegației noastre. Mai mult, șeicul a abordat deschis situația din regiune, generată de criza din Peninsula Arabă, și a explicat că doar calea dialogului va normaliza situația.

Tot în Kuweit am mai avut întâlniri cu președintele Adunării Naționale, Excelența Sa Marzouq Al-Ghanem, dar și cu președintele Comisiei de Relații Externe din cadrul Adunării Naționale.

Gabriela Zoana cu presedintele Comisiei de Relatii Externe

La încheierea misiunii delegației Parlamentului European în cele două state arabe, am ajuns la o singură concluzie – atât Qatarul, cât și Kuweitul, reprezintă potențiali parteneri comerciali atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru țara noastră. În plus, dorința Qatarului de a înlocui, după criza embargoului, relațiile comerciale pe care le avea în regiune, reprezintă o oportunitate pentru noi.