România este pe cale să obțină la Bruxelles plafonarea voluntară a plăților în agricultură

Category: Uncategorized

Negocierile pentru viitoarea Politică Agricolă Comună au ajuns într-un punct favorabil României. Pe lângă faptul că, așa cum se prezintă acum rezultatul negocierilor, România urmează să încaseze în termeni reali mai mulți bani pentru fermieri începând cu 2020, suntem pe cale să obținem plafonarea voluntară la nivelul fiecărui stat membru, așa cum ne dorim.

Săptămâna aceasta a avut loc la Bruxelles întâlnirea raportorilor din umbră pe raportul privind planurile strategice și, cum era de așteptat, cel mai dezbătut a fost articolul 15 din PAC privind plafonarea.

Așa cum am promis, în calitate de vicepreședinte al Comisiei AGRI din cadrul Parlamentului European, am promovat, în interesul României, ideea plafonării voluntare, astfel încât să putem proteja micii agricultori, dar să nu lovim nici în marii agricultori. Urmare a eforturilor depuse în cadrul comisiei AGRI, Parlamentul European va înainta o propunere ce lasă statele membre să impună sau nu o plafonare.

Ca o condiție, pentru a beneficia de plafonarea voluntară, statul membru trebuie să aloce un minim de 10% plăți redistributive. Dacă în schimb statul membru alocă sub 10% plăților redistributive, atunci plafonarea devine obligatorie la 100.000 euro, fără degresivitate, sumă în care nu intră eco-schemele (art. 28 din raportul privind planurile strategice), tinerii fermieri și nici salariile până la 50%.

Practic am putea vorbi despre o plafonare lăsată la latitudinea statului membru în condițiile în care acesta acordă minim 10% plăți redistributive.

În acest fel, România își va putea proteja atât micii, dar și marii fermieri și va putea să-și protejeze o industrie care a generat venituri din exportul de produse agricole de peste 4 miliarde de Euro în 2018.

Declarația politică apărută pe știripesurse.ro.